Радна јединица „Петар Драпшин“

ИСТОРИЈАТ

Радна јединица „Петар Драпшин“ је монументално здање саграђено 1926. године, смештено у строгом центру главног града, у непосредној близини Кнез Михаилове улице, Калемегдана, ушћа Саве у Дунав као и националних институција културе и просвете.

Током 2016. године, након реконструкције фасаде, објекат је засијао пуним сјајем, а 2017. године, је изведена унутрашња реконструкција објекта. Због своје архитектонске вредности проглашен је спомеником културе.

У овој радној јединици бораве и стичу своја знања ученици из око 20 средњих стручних школа и гимназија. Ипак, највећи број (око 60%) места заузимају ученици Ваздухопловне академије, јединствене школе у нашој земљи и лидеру у региону због образовних профила које нуди. Ту су и талентовани ученици из уметничких школа (музичких и Балетске „Луј Давичо“), Спортске гимназије, Филолошке гимназије, Математичке гимназије, Електротехничких школа („Никола Тесла“, „Стари град“ и „Раде Кончар“), Прве београдске гимназије,…

Васпитно-образовни рад је наша примарна активност. Негујемо препознатљив стил рада са младима, пун отворености, срдачности и узајамног уважавања васпитача и ученика. Добра образовна структура васпитача омогућава пружање најнепосредније подршке ученицима у савладавању наставног програма. Социјална компонента је веома битна у нашем постојању. Пружамо могућност талентованим ученицима, слабог материјалног стања, да се образују у Београду под веома повољним условима. Обезбеђујемо здравствену заштиту кроз сарадњу са школским диспанзером и другим специјализованим установама.

Ученицима се нуде комфорни услови смештаја (собе са купатилима, терасама, сигнал за интернет у свакој соби као и wi-fi сигнал на сваком спрату), просторије за учење, сала за стони тенис, клавир сала, тв сала као и уређено двориште за дружење. Библиотека је богато опремљена лектирним фондом, белетеристиком, научним и популарним издањима… У библиотеци се поред добре књиге могу користити и рачунари, али и добити час инструктивне наставе од професорке српског језика и књижевности.

Слободно време ученика се организује на креативан начин. Организују се предавања на разне теме, психолошке радионице, квиз вечери као и дружења ученика. Посећују се позоришта, биоскопи и музеји, организују се излети и крстарења Савом и Дунавом. Све ово је бесплатно и уз стручно вођење. Такође је организован и рад секција: спортска (фудбал, кошарка, одбојка, пливање, шах, стони тенис, стрељаштво), ликовна, литерарна, музичка (фолклор, хор), књижевно вече.

ГАЛЕРИЈА

ВАСПИТНИ РАД

Стручно оспособљен кадар, који чине управник, 10 васпитача, стручни сарадник-психолог и библиотекар, представљају основну претпоставку да ће боравак ученика у Радној јединици „Петар Драпшин“ бити у интересу физичког и менталног здравља и развоја ученика.
Рад васпитача је организован у девет васпитних група.

Управник: Кристина Миљковић, дипл. дефектолог логопед
Стручни сарадник: Данијела Илић, дипл. педагог
Библиотекарка: Мирјана Митић, професор српског језика и књижевности

Стручно оспособљен кадар, спој искуства и младости, омогућава успешну реализацију Годишњег плана и програма васпитног рада, посебно приликом адаптације ученика на живот у дому, током учења и социјализацији ученика на живот у заједници. Квалитетна инструктивна настава је нешто што нас ставља испред конкуренције. Негујући позитивну атмосферу ученицима чинимо боравак, учење и забаву пријатним и сигурним. Имамо свој идентитет, наш рад је препознатљив јер нудимо квалитетну услугу.

Стварамо интерактиван однос између васпитача и ученика, нудимо сигурност и подршку. Обављамо свој позив са ентузијазмом па од ученика добијамо поштовање, а од родитеља поверење да им баш ми васпитавамо децу. Код нас су данас деца наших бивших ученика, а редовно нас посећују и они који су после своје каријере наставили у Америци, Канади, Аустралији,…

Васпитачи пре свега брину о школској успешности ученика, адаптацији, учењу животних вештина, здравственом стању и понашању ученика. По потреби предузимају одређене мере у циљу превазилажења проблема и у свему сарађују са породицом, школом и другим институцијама.

СМЕШТАЈ

Радна јединица „Петар Драпшин“ је мешовитог састава. Укупан кацитет је 194 ученика од чега је 86 за девојчице и 108 за дечаке. Смештајни део је следеће структуре: од 44 собе, једна је двокреветна, трокреветних је 2, четворокреветних има 30, док је шестокреветних 11, са креветима на спрат.

Кухиња са трпезаријом пружа услове за три оброка свим ученицима. Исхрана се организује уз поштовање добре хигијенске праксе прописане HACCP стандардима.

СЛОБОДНО ВРЕМЕ

У нашој радној јединици слободном времену ученика прилази се на креативан начин као једном од битнијих сегмената живота ученика. Кроз секције окупља се велики број ученика и у њима долази до изражаја таленат појединаца. Организоване су следеће секције:

 • спортска (кошарка, одбојка, мали фудбал, стони тенис, стрељаштво, шах и пливање)
 • литерарна секција
 • ликовна секција
 • новинарска секција
 • музичка секција (оркестар, хор)
 • музичко- поетски програм
 • фолклор
 • плес и балет
 • глума
 • секција за рукотворине
 • здравствени клуб
 • квиз вечери
 • секција за културно забавне активности (одласци у позоришта и биоскопе, посете музејима, посета сајмова, организација излета…)

Имајући у виду да радна јединица издваја средства за рад секција, ученици многим културним догађајима који се организују у нашем граду присуствују бесплатно. Број секција није ограничен. Свака идеја која на креативан начин ангажује наше ученике добија подршку запослених.

КОНТАКТ

РЈ „Петар Драпшин“
Улица: Краља Петра бр. 83, 11000 Београд
Телефон: 011/2627 333; 011/2629 264
Управник: Кристина Миљковић, дипл. дефектолог логопед
Е-mail: drapsin@ucenickicentar-bg.rs