Радна јединица “Петар Драпшин”

ИСТОРИЈАТ

Дом ученика „Петар Драпшин“ је монументално здање саграђено 1926. године. У строгом центру  главног града, у непосредној близини Кнез Михајлове улице,  Калемегдана, ушћа Саве у Дунав као и националних институција културе и просвете.

Током 2016. године, након реконструкције фасаде, објекат је засијао пуним сјајем, а 2017. године, је изведена унутрашња реконструкција објекта.          Због своје архитектонске вредности проглашен је спомеником културе.

У дому бораве и стичу своја знања ученици из око 20 средњих стручних школа и гимназија. Ипак, највећи број (око 60 %) места заузимају ученици Ваздухопловне академије. Ова школа је јединствена у нашој земљи и лидер    у региону због образовних профила које нуди. Ту су и талентовани ученици из уметничких школа (музичких и Балетске „Луј Давичо“), Спортске гимназије, Филолошке гимназије, Математичке гимназије, Електротехничких школа  („Никола Тесла“,“Стари град“ и „Раде Кончар“), Прве београдске гимназије,…

Васпитно–образовни рад је наша примарна активност. Негујемо препознатљив стил рада са младима, пун отворености, срдачности и узајамног уважавања васпитача и васпитаника. Добра образовна структура васпитача омогућава пружање најнепосредније подршке ученицима у савладавању наставног програма.    Социјална компонента је веома битна у нашем постојању. Пружамо могућност талентованим ученицима, слабог материјалног стања, да се образују у Београду под веома повољним условима. Обезбеђујемо здравствену заштиту кроз сарадњу са школским диспанзером и другим специјализованим установама.

Ученицима се нуде комфорни услови смештаја (собе са купатилима,терасама, сигнал за интернет у свакој соби као и wi-fi сигнал на сваком спрату), просторије за учење, сала за стони тенис, клавир сала, тв сала као и уређено двориште за дружење.. Библиотека дома је богато опремљена лектирним фондом, белетеристиком, научним и популарним издањима… У библиотеци се поред добре књиге могу користити и рачунари, али и добити час инструктивне наставе од професорке српског језика и књижевности.

Слободно време ученика се организује на креативан начин. У Дому се организују предавања на разне теме, психолошке радионице, квиз вечери као и дружења ученика Посећују се позоришта, биоскопи и музеји, организују се излети и крстарења Савом и Дунавом. Све ово је бесплатно и уз стручно вођење.  Такође је у дому организован  рад  секција: спортска (фудбал, кошарка, одбојка, пливање, шах, стони тенис, стрељаштво), ликовна,  литерарна, музичка (фолклор,хор), књижевно вече.

ГАЛЕРИЈА

ВАСПИТНИ РАД

Стручно оспособљен кадар, који чине управник, 9 васпитача, стручни сарадник-психолог  и библиотекар, представљају основну претпоставку да ће боравак ученика у Дому “ Петар Драпшин” бити у интересу физичког и менталног здравља и развоја.
Рад васпитача је организован у девет васпитних група.

Управник:Ивица Радовановић, дипл. политиколог
Стручни сарадник: Милена Станимировић, психолог
Библиотекарка: Мирјана Митић, професор српског језика и књижевности.

Добра образовна структура васпитача, спој искуства и младости, омогућава успешну реализацију Годишњег плана и програма васпитног рада, посебно приликом адаптације ученика на живот у дому, током учења и социјализацији ученика на живот у заједници.  Квалитетна инструктивна настава је нешто што нас ставља испред конкуренције. Својим ученицима стварамо позитивну атмосферу за боравак, учење и забаву. Имамо свој идентитет, наш рад је препознатљив јер нудимо квалитетну услугу.

Стварамо интерактиван однос између васпитача и ученика, нудимо сигурност и подршку. Обављамо свој позив са ентузијазмом па од ученика добијамо поштовање, а од родитеља поверење да им баш ми васпитавамо децу. Код нас су данас деца наших бивших ученика, а редовно нас посећују и они који су после нашег дома своје каријере наставили у Америци, Канади, Аустралији…

Васпитачи пре свега брину о школској успешности ученика, адаптацији, учењу животних вештина, здравственом стању и понашању ученика. По потреби предузимају одређене мере у циљу превазилажења проблема и у свему сарађују са породицом, школом и другим институцијама.

СМЕШТАЈ

Дом ученика „Петар Драпшин“ је мешовитог састава. Укупан кацитет је 196 ученика од чега је 86 за девојчице и 110 за дечаке. Смештајни део је следеће структуре:

ТИП СОБЕ
БРОЈ СОБА
УКУПНО МЕСТА
1/6
11
66
1/4
31
124
1/3
2
6

Кухиња са трпезаријом пружа услове за три оброка свим ученицима. Исхрана се организује уз поштовање добре хигијенске праксе прописане HACCP стандардима. Јеловник је прописан од стране Министарства просвете и науке.

СЛОБОДНО ВРЕМЕ

У домовима се слободном времену ученика прилази на креативан начин као једном од битнијих сегмената живота ученика. Кроз секције у дому се окупља велики број ученика и у њима се показује таленат појединаца. У нашем дому организоване су следеће секције:

 • спортска (кошарка, одбојка, мали фудбал, стони тенис, стрељаштво, шах и пливање)
 • литерарна секција
 • ликовна секција
 • новинарска секција
 • музичка секција (оркестар, хор)
 • музичко- поетски програм
 • фолклор
 • плес и балет
 • глума
 • секција за рукотворине
 • здравствени клуб
 • квиз вечери
 • секција за културно забавне активности (одласци у позоришта и биоскопе, посете музејима, посета сајмова, организација излета…)

Имајући у виду да Установа издваја средства за рад секција, ученици многим културним догађајима који се организују у нашем граду присуствују бесплатно. Број секција није ограничен. Свака идеја која на креативан начин ангажује наше ученике добија подршку запослених.

КОНТАКТ

РЈ “Петар Драпшин”
ул. Краља Петра бр.83, 11000 Београд
тел.: 011/2627 333; 011/2629 264
зборница: 011/2624 672
управник: Ивица Радовановић, дипл. политиколог
e-mail: domdrapsin@gmail.com