Радна јединица “Петар Драпшин”

ИСТОРИЈАТ

Радна јединица „Петар Драпшин“ је монументално здање саграђено 1926. године, смештено у строгом центру главног града, у непосредној близини Кнез Михаилове улице, Калемегдана, ушћа Саве у Дунав као и националних институција културе и просвете.

Током 2016. године, након реконструкције фасаде, објекат је засијао пуним сјајем, а 2017. године, је изведена унутрашња реконструкција објекта. Због своје архитектонске вредности проглашен је спомеником културе.

У овој радној јединици бораве и стичу своја знања ученици из око 20 средњих стручних школа и гимназија. Ипак, највећи број (око 60%) места заузимају ученици Ваздухопловне академије, јединствене школе у нашој земљи и лидеру у региону због образовних профила које нуди. Ту су и талентовани ученици из уметничких школа (музичких и Балетске „Луј Давичо“), Спортске гимназије, Филолошке гимназије, Математичке гимназије, Електротехничких школа („Никола Тесла“, „Стари град“ и „Раде Кончар“), Прве београдске гимназије,…

Васпитно–образовни рад је наша примарна активност. Негујемо препознатљив стил рада са младима, пун отворености, срдачности и узајамног уважавања васпитача и ученика. Добра образовна структура васпитача омогућава пружање најнепосредније подршке ученицима у савладавању наставног програма. Социјална компонента је веома битна у нашем постојању. Пружамо могућност талентованим ученицима, слабог материјалног стања, да се образују у Београду под веома повољним условима. Обезбеђујемо здравствену заштиту кроз сарадњу са школским диспанзером и другим специјализованим установама.

Ученицима се нуде комфорни услови смештаја (собе са купатилима, терасама, сигнал за интернет у свакој соби као и wi-fi сигнал на сваком спрату), просторије за учење, сала за стони тенис, клавир сала, тв сала као и уређено двориште за дружење. Библиотека је богато опремљена лектирним фондом, белетеристиком, научним и популарним издањима… У библиотеци се поред добре књиге могу користити и рачунари, али и добити час инструктивне наставе од професорке српског језика и књижевности.

Слободно време ученика се организује на креативан начин. Организују се предавања на разне теме, психолошке радионице, квиз вечери као и дружења ученика. Посећују се позоришта, биоскопи и музеји, организују се излети и крстарења Савом и Дунавом. Све ово је бесплатно и уз стручно вођење. Такође је организован и рад секција: спортска (фудбал, кошарка, одбојка, пливање, шах, стони тенис, стрељаштво), ликовна, литерарна, музичка (фолклор, хор), књижевно вече.

ГАЛЕРИЈА

ВАСПИТНИ РАД

Стручно оспособљен кадар, који чине управник, 10 васпитача, стручни сарадник-психолог и библиотекар, представљају основну претпоставку да ће боравак ученика у Радној јединици “Петар Драпшин” бити у интересу физичког и менталног здравља и развоја ученика.
Рад васпитача је организован у девет васпитних група.

Управник: Ивица Радовановић, дипл. политиколог
Стручни сарадник: Милена Станимировић, психолог
Библиотекарка: Мирјана Митић, професор српског језика и књижевности

Стручно оспособљен кадар, спој искуства и младости, омогућава успешну реализацију Годишњег плана и програма васпитног рада, посебно приликом адаптације ученика на живот у дому, током учења и социјализацији ученика на живот у заједници. Квалитетна инструктивна настава је нешто што нас ставља испред конкуренције. Негујући позитивну атмосферу ученицима чинимо боравак, учење и забаву пријатним и сигурним. Имамо свој идентитет, наш рад је препознатљив јер нудимо квалитетну услугу.

Стварамо интерактиван однос између васпитача и ученика, нудимо сигурност и подршку. Обављамо свој позив са ентузијазмом па од ученика добијамо поштовање, а од родитеља поверење да им баш ми васпитавамо децу. Код нас су данас деца наших бивших ученика, а редовно нас посећују и они који су после своје каријере наставили у Америци, Канади, Аустралији,…

Васпитачи пре свега брину о школској успешности ученика, адаптацији, учењу животних вештина, здравственом стању и понашању ученика. По потреби предузимају одређене мере у циљу превазилажења проблема и у свему сарађују са породицом, школом и другим институцијама.

СМЕШТАЈ

Радна јединица „Петар Драпшин“ је мешовитог састава. Укупан кацитет је 196 ученика од чега је 86 за девојчице и 110 за дечаке. Смештајни део је следеће структуре:

ТИП СОБЕ
БРОЈ СОБА
УКУПНО МЕСТА
1/6
11
66
1/4
31
124
1/3
2
6

Кухиња са трпезаријом пружа услове за три оброка свим ученицима. Исхрана се организује уз поштовање добре хигијенске праксе прописане HACCP стандардима.

СЛОБОДНО ВРЕМЕ

У нашој радној јединици слободном времену ученика прилази се на креативан начин као једном од битнијих сегмената живота ученика. Кроз секције окупља се велики број ученика и у њима долази до изражаја таленат појединаца. Организоване су следеће секције:

 • спортска (кошарка, одбојка, мали фудбал, стони тенис, стрељаштво, шах и пливање)
 • литерарна секција
 • ликовна секција
 • новинарска секција
 • музичка секција (оркестар, хор)
 • музичко- поетски програм
 • фолклор
 • плес и балет
 • глума
 • секција за рукотворине
 • здравствени клуб
 • квиз вечери
 • секција за културно забавне активности (одласци у позоришта и биоскопе, посете музејима, посета сајмова, организација излета…)

Имајући у виду да радна јединица издваја средства за рад секција, ученици многим културним догађајима који се организују у нашем граду присуствују бесплатно. Број секција није ограничен. Свака идеја која на креативан начин ангажује наше ученике добија подршку запослених.

КОНТАКТ

РЈ “Петар Драпшин”
Улица: Краља Петра бр. 83, 11000 Београд
Телефон: 011/2627 333; 011/2629 264
Управник: Ивица Радовановић, дипл. политиколог
Е-mail: drapsin@ucenickicentar-bg.rs