Радна јединица “Змај”

ИСТОРИЈАТ

Дом ученика Змај је један од пет домова који чине заједницу Домова ученика средњих школа Београд. Овај објекат се налази у самом центру Земуна а основан је 1963. године. У непосредној близини дома се налази спортски центар Пинки, опера и театар Мадленијанум и градски парк. До прелепог шеталишта поред реке је такође потребно само неколико минута.

У дому  се кроз програмске циљеве и задатке остварује васпитни рад, али и повољни услови за здрав живот ученика, правилна и разноврсна исхрана и безбедност ученика и објекта.

Бригу о ученицима, како социјалну и психолошку тако и родитељску воде васпитачи. Овај дом броји девет васпитача и васпитача који је задужен за ноћна дежурства. Поред васпитача постоји и стручни сарадник (психолог). Сви су високообразовани и њихова главна задужења су брига о школи, успех у школи, стварање услова за учење, помоћ при учењу, јачање мотивације, али и помоћ у решавању свакодневних животних проблема и превазилажењу препрека. Васпитачи као такви представљају велики ослонац ученицима.

Слободно време које ученици имају је од великог значаја за васпитни рад. Оно им не служи само за одмор већ и као креативни продужетак активности према њиховим афинитетима и жељама кроз садржаје који су понуђени програмом. У складу са тим ученици добровољно учествују у секцијама које су им на располагању а које су им истовремено и уживање и начин да што боље проведу своје слободно време.

ГАЛЕРИЈА

ВАСПИТНИ РАД

Главни носиоци васпитног рада су васпитачи. Поред васпитача је ту и стручни сарадник, као и управник дома. Сваки васпитач има своју васпитну групу за коју је примарно одговоран.

Васпитним радом унутар групе се тежи остварењу здравог, креативног, подстицајног и сарадничког односа међу ученицима и васпитачима како би свако могао индивидуално да напредује и гради своју будућност у правцу у којем жели.

Посао васпитача је да планира, организује и реализује васпитни рад. Васпитач пре свега помаже ученику да се адаптира на нову средину, прати и усмерава учење, прати редовност похађања наставе, саветује, мотивише, храбри и оснажује за даљи живот.

Управник РЈ Змај је Бранка Дамјановић, мастер професор шпанског језика а стручни сарадник Јелена Вицо, дипломирани психолог.

СМЕШТАЈ

Дом Змај је мешовитог типа, а смештајни капацитет је за 200 корисника. Укупно броји 42 собе, од тога две собе са по четири кревета, 24 четворокреветне  и    16 шестокреветних соба. У приземљу су смештени дечаци а на спрату девојчице. Ученицима су на располагању четири учионице, компјутерска учионица, библиотека, сликарски атеље, сала за стони тенис, тв сала са пратећом аудио и видео опремом као и свечана сала. За спортско рекреативне активности ученицима је на располагању спортски терен.

 

ТИП СОБЕ БРОЈ КРЕВЕТА УКУПНО
 апартман 2 4 8
1/4 24 96
1/6 16 96

Дом прима ученике свих средњих школа, али због близине углавном овде конкуришу ученици из Економске школе Нада Димић, Медицинске школе Надежда Петровић, Саобраћајно-техничке школе Земун, Графичке, Музичке школе Коста Манојловић, Правно-биротехничке школе Димитрије Давидовић, Политехничке школе, Техничке школе Змај, Електротехничке школе Земун

Дом располаже савремено опремљеном кухињом са трпезаријом. Трпезарија је капацитета 48 места а ученици свакодневно имају разноврсну и квалитетну храну на располагању. Цео објекат је под видео надзором.

РЈ Змај 360°

КОНТАКТ

РЈ “Змај”
ул. Александра Дубчека бр. 1, 11000 Београд
Тел.: 011/21 93 608; 011/3167 022
Управница: Бранка Дамјановић, проф. шпанског језика
e-mail: zmaj@dombeograd.rs