Домијада 2. дан

Након две године паузе, због неповољне епидемиолошке ситуације, ове године  одржани су 24. Сусрети домова ученика средњих школа Србије који су се такмичили у спортским активностима и културно-уметничком изразу. Организатор и домаћин културно-уметничког дела Домијаде био је „Ученички центар Београд”. Преко 300 ученика из пет региона били су заједно са својим васпитачима наши гости у периоду од 13. до 15. маја.

Културно-уметнички део организован је у позоришту „Душко Радовић”. На свечаном отварању Домијаде директор „Ученичког центра Београд”, др Љубиша Антонијевић, пожелео је добродошлицу свим ученицима, директорима и васпитачима. Истакао је значај и важност одржавања оваквих манифестација на којима ученици могу да покажу све оно што су припремали месецима уназад.

Др Љубиша Антонијевић: После паузе од две године изазване пандемијом одлука Владе Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја је да Ученички центар Београд, као највећа установа овог типа у Србији, буде домаћин 24. Републичке Домијаде. Важно је истаћи да су ученици у оквиру својих домова широм Србије уз све проблеме који су се дешавали са наставом успели да припреме врло занимљив програм. Надамо се да ће сви уживати и да ће се сви лепо провести на Домијади, а ми ћемо се свакако трудити да будемо добри домаћини и да се сви врате у своја места са најлепшим утисцима из Београда.

Свечаном отварању присуствовао је Први потпредседник Владе Србије и министар  просвете науке и технолошког развоја, Бранко Ружић, који је званично и прогласио  24. Републичку домијаду отвореном. Том приликом министар је истакао да је реч о значајној и традиционалној манифестацији која окупља талентоване, креативне и веома перспективне средњошколце из читаве Србије. Према његовим речима, ученички домови нису само места где ученици проводе време када се заврши настава већ и друга кућа.

Бранко Ружић: Ту развијају своје идеје, надограђују своју креативност и стичу нова пријатељства. Ученицима се пружа могућност да слободно време, на основу својих потреба, жеља и интересовања, испуњавају организовано, учешћем у бројним секцијама. Уз подршку васпитача и других сарадника ученици развијају свој креативни потенцијал у различитим областима.

Поред тога, навео је да ће традиционални сусрети домова средњошколцима помоћи да упознају једни друге, али и да развијају тимски и такмичарски дух.

Бранко Ружић: Кроз ово такмичење уједно ћете научити како да сарађујете, комуницирате, дајете све од себе, превазиђете трему и наравно да поштујете друге такмичаре. Ово дружење треба да вам остане у дуготрајном сећању и када прођу школски дани. С друге стране, ми смо ту да вам обезбедимо квалитет знања и добре услове за школовање.

Ученици из Шумадисјко-поморавско-браничевског, Нишко-зајечарског и Београдског региона, Војводине и западне Србије могли су да прикажу своја умећа из различитих културно-уметничких области. Преносимо вам неке од утисака учесника: 

Владимир: Није ми стало до победе. Стало ми је да упознам ученике из читаве Србије. Мој избор је дом пре него стан зато што сам упознао много блиских пријатеља за цео живот, васпитачи су дивни према нама, организују разне активности. У доми се  спремамо за будућност. 

Иван: Учествујем у програму драмске секције, први пут сам на домијади. Овде сам доживео једно лепо искуство, забаву и дружење са пријатељима из целе Србије. Домијада  је једно од најлепших искустава које домац може да има.

Манифестација је почела ликовним и литерарним стваралаштвом. Различити портрети, актови, пејзажи, макете, скулптуре и фигуре изложене су у холу позоришта. У  РЈ „Карађорђе” организовано је такмичење у литерарном стваралаштву где су свој дар исказали љубитељи писане речи. Након тога почело је извођење на сцени у више категорија. У категорији реч ученици су извели драмске и поетске приказе.

 Шумадијско-поморавско-браничевски регион представио се драмским приказом “Stand Up Woman” по мотивима књиге: „Женско лице историје Крагујевца”. У режији Петра Лукића, а у извођењу „Дома ученика средњих школа Крагујевац”. Драмски приказ Савршен свет”, по мотивима из збирке драмских текстова  „Приче са малог одмора” припремили су ученици „Дома ученика средњих школа Ниш”. Драмским приказом  „Проба је да се проба”у режији  Катарине Јовановић представили су нам се ученици „Ученичког центра Београд”. Ученици „Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево” наступили су са драмским приказом „Макар један загрљај” у режији Ангелине Ликић и чланова драмске секције. Последњим драмски приказ који смо гледали био је  “Чујем врати се, чујем остани” у режији Бошка Петрова, а у извођењу Дома ученика средњих школа „Бранково коло” Нови Сад.

Љубитељи поезије уживали су у наступима ученика: „Схвати то како хоћеш” – непознатог јужноамеричког аутора у режији Мирослава Петровића рецитовала је ученица  Дома ученика Медицинске школе „Сестре Нинковић” из  Крагујеваца. Поетски приказ “Немој вечерас”аутора Жозефине Колин Карзон, извели су ученициДома ученика средњих школа Лесковац”. Ученик Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић” наступио је са “Мостарским кишама” српског и југословенског књижевника  Пере Зупца. Приказом „Отаџбина”великог српског песника и сликара Ђуре Јакшића наступили ученица „Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац”. Последњи поетски приказ „Тишина ситног паора Ладачког”аутора Ане Спевак  ученици Гимназије са домом ученика „Јан Колар” из Бачког Петровца оставили су одличан утисак на публику.

Одлуку о најуспешнијим приказима донео је жири: глумица Народног позоришта у Београду, госпођа Сена Ђоровић и редитељ господин Владимир Алексић.

Такмичење је настављено наступом музичара из области класичне, популарне и етно музике.

Запажен је био наступ који су извели  ученици „Дома ученика средњих школа Крагујевац” са нумером „Je t, aime” канадске кантауторке Larе Fabian. Врло успешни су били ученици „Дома ученика средњих школа Ниш” са нумером „My life is going on”. Нумером популарне америчке R&B  и певачице Аliciе Keys ,,If I  ain’t got you” представили су нам се ученици дома ученика средњих школа „Јелица Миловановић”. Ученици „Дома ученика средњих школа Ужице” одабрали су нумеру „Зорја” младе српске певачице Зорје Пајић која је одушевила публику. Ученици  „Дома ученика средњих школа „Бранково коло” Нови Сад извели су намеру „Stolen Dance”. Дело „Libertango” –композитора Astorа Piаzzollе,  су нам приказали ученици „Дома ученика средњих школа Крагујевац”. Ученик  „Дома ученика средњих школа Лесковац” извео је дело “La campanella” композитора Rudolfа Wurtnerа. Ученици „Ученичког центра Београд” одабрали су композицију “Tango pour Claude”француског композитора и извођача Richardа Gallianа и оставили јак утисак. Дело „Libertango”композитора Astorа Piаzzollе извели су нам „Дома ученика средњих школа Ужице”. Ученик „Дома ученика средњих школа „Бранково коло” Нови Сад наступио је са композицијом „Sonata d- moll”италијанског  барокног композитора Domenicа Scarlattiа. Ученици „Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика Свилајнац” одабрали су традиционалну композицију „Изгрејала сјајна месечина“. Следећи су се представили ученици „Дома ученика средњих школа Ниш”  са композицијом  „Вила са Кошара”. Ученици дома „Јелица Миловановић” извели су  Сплет етно песама са Косова („Донке мори Донке”, „Тегнај ми оро Бојано”, „Главата ме боли”). Композицијом певачице Данице Црногорчевић „Весели се српски роде” представили су се ученици „Дома ученика средњих школа Ужице”. Ученици Дома „Ангелина Којић Гина” Зрењанин одабрали су стару народну  песму “Расти, расти, мој зелени боре”.

Пред тешком одуком био је стручни жири који је чинио Саша Милошевић Маре, музички продуцент и Наталија Илић, дипломирани музички педагог, соло певач.

Зналци ритма и покрета наступили су области модерног плеса/балета и фолклора.

Наступ под називом “Невербално“у кореографији Данијеле Сагић,  извели су нам ученице „Дома ученика средњих школа Крагујевац”. Занимљив наступ имале су ученице „Дома ученика средњих школа Ниш” које су извеле кореографију „Sweat dream” популарне певачице Beyonce. Овације публике изазвао је наступ „Ученичког центра Београд” са наступом под називом „Ја”  – у кореографији Катарине Јовановић. Наступом „Бехуте”у кореографији Сениде Хајдарпашић извеле су ученице „Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево”. Ученице дома „Сремска Митровица” припремиле су наступ под називом „Come On” у кореографији Тамаре Станојловић. Такмичење се наставило фолклором. Први су се представили  ученици „Дома ученика Крагујевац” са наступом „Игре из околине Нереснице”у кореографији Зорице Јаношевић Стојановић.. „Игре из косовског поморавља” извели су нам ученици „Дома ученика средњих школа Прокупље”. „Играма са југа”у кореографији Пунише Тодоровића представили су се се ученици дома „Милутин Миланковић”. „Влашке игре” у кореографији Михајла Арсеновића биле су избор „Пољопривредне школе са домом ученика Шабац”. Последњи наступ на Домијади носио је назив Игре из Димитровграда”у кореографији Мирослава Савића извели су ученици дома „Бранково коло” Нови Сад.

Стручни жири чинили су: Андрија Караклајић, солиста Ансамбла „Коло”, кореограф, уметнички руководилац КУД-а „Димитрије Котуровић” и Бранислава Бошњак, балетски педагог.

Након свих наступа и изложби талентованих ђака са читаве територије Србије они су, заједно са васпитачима, угошћени на свечаној вечери на којој им се директор „Ученичког центра Београд” др Љубиша Антонијевић још једном захвалио и уручио заслужене награде.

Задовољство нам је што је Београд био домаћин 24. Републичке домијаде и надамо се да ће традиција одржавања домијада и убудуће бити настављена. Управо је она место где ученици поред прилике да изразе свој таленат поткрепњен великим радом и трудом могу да упознају друге ученике и крајеве Србије и понесу сећања и успомене за цео живот.

Марина Радовић