25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

Дефиниција насиља над женама по документима Уједињених нација гласи: „Насиље над женама је испољавање историјски неједнаких односа друштвене моћи између мушкараца и жена који су довели до дискриминације и доминације над женама од стране мушкараца и до спречавања потпуног напретка жена. Насиље над женама је један од основних механизама којима се жене присиљавају да буду у подређеној позицији у односу на мушкарце. Насиље над женама је препрека у постизању једнакости, развитка и мира.“

25. новембра обележава се Међународни дан борбе против насиља над женама у знак сећања на 25. новембар 1960. године када су у Доминиканској републици брутално убијене сестре Патрија, Минерва и Марија Тереза Мирабел, због својих револуционарних активности и борбе за демократију. Датум уједно обележава и почетак акције “16 дана активизма” који трају до 10. децембра, Међународног дана људских права, Циљ је да се симболично повеже проблем насиља над женама са људским правима и истакне да је такав вид насиља кршење људских права.

Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права. Подаци показују да су једна од три жене у свету пребијене, присиљене на сексуални однос, или су доживеле неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења. Насиље над женама је раширено широм света и не познаје државне границе, расу, класу, културу, традицију и религију.

Насиље над женама је феномен који захтева системски ангажман целог друштва и зато су важни континуирани заједнички програми, који се баве тим проблемом, као и активности на сузбијању насиља у породици.

Од 2002. године у Кривичном закону држава по први пут објављује да насиље у породици није лична ствар члана породице него да је то друштвено и државно питање.

Бранков мост, Палата Албанија, Мост на Ади, и велика купола Дома Народне скупштине у Београду, у четвртак, 25. новембра увече, били су осветљени наранџастом бојом у склопу глобалне кампање обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама. Овогодишња кампања је усмерена на превенцију и елиминацију насиља над женама и девојчицама, премошћавање недостатака у финансирању и обезбеђивању основних услуга за жртве насиља током пандемије.

У нашој РЈ „Алекса Дејовић“ Дан борбе против насиља над женама обележилисмо с циљем да повећамо свест ученика да је реаговање на уочавено насиље у окружењу одговорност целог друштва, подсетили да је свака врста насиља недопустива и да је поштовање и уважавање како својих, тако и туђих граница, неопходно. Радионица се састојала из два дела: на почетку смо навођењем примера из нашег окружења који, нажалост, постоје, уочили разлоге зашто жртве често не реагују, мотиве насилника, храброст као и страх од стигматизације жена које се усуде да кажу „Доста је!“, али и начине како да се заштите од насилника уз помоћ постојећих организација. У другом делу бавили смо се испитивањем граница, начином како их постављамо и уочавањем да различите особе имају различито постављене границе личног простора. Вежбом Огедало и Испитивање граница личног простора, Мирјана Лазић, стручни сарадник и Слободанка Марић, васпитач, водиле су ученике и пружале подршку да се ослободе и искажу у задатим улогама.

Дан борбе против насиља над женама прилика је да се још једном укаже на овај проблем и напоре који се предузимају за његово уклањање и стварање услова за безбедан живот свих жена. Дајмо свој доприос!

Слободанка Марић, васпитач