УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// 31. мај – Светски дан без дуванског дима

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана.

Кампања има за циљ да различите циљне групе упозори на здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана.

У РЈ „Змај“ смо припремили пригодну презентацију коју смо приказали ученицима, а затим разговарали о штетности дувана, болестима које дуван изазива, али и о томе како се одупрети притиску вршњака и како (не)конзумирање цигарета утиче на социјалне контакте и прихваћеност у друштву.

Дуван је биљка која потиче из егзотичних делова Америке, а у Европу је пренет 1560. године. Главни састојци дуванског дима су: катранска једињења, угљен моноксид и  никотин. Сагоревањем једне цигарете ствара се дим који садржи више од 4000 хемијских једињења. За одраслог пушача смртоносна доза је 30-60 нагло попушених цигарета. Никотин је високо токсична дрога и ствара зависност као хероин.

Током прераде, дувану се додају различити састојци ради бољег квалитета као на пример: азбестна влакна, препарати који садрже олово и сумпор, титан диоксид, уран и полонијум (налазе се у вештачким фосфатним ђубривима), бензипрен, па чак и антифриз. Наравно, сви ови елемнети су канцерогени.

Дуван изазива психолошку и физичку зависност, оставља козметичке и друге последице, и изазива многе болести дисајних органа, рак, болести срца и крвних судова, обољења периферних крвних судова, обољења крвних судова мозга, обољења органа за варење, алергије идр. 80-90% случајева рака плућа узроковано је пушењем.

Пушење је нарочито опасно по здравље жена. Поуздано се зна да доноси повећан број депресија жена, рак дојке, оштећује репродуктивне органе, отежава оплодњу и зачеће итд. Жене пушачи имају већу могућност да роде дете са проблемима у понашању.

Интересанта је анкета „Зашто се почиње са пушењем?“ 51% испитаника је пропушило под утицајем пријатеља, затим следе одговори: из радозналости, због утицаја породице, неопходно је за учествовање у друштвеном животу, симбол зрелости, помаже у отклањању стреса.

Пушење може да буде један од разлога неуспешних покушаја да нешто научимо, запамтимо и успешно репродукујемо.

Сваке године 5 милиона особа у свету умре од последица пушења.

У XX веку дуван је убио 100 милиона особа.

У свету се дневно попуши преко 15 милијарди цигарета.

Број пушача се у развијеним земљама смањује, а повећава се у неразвијеним земљама.

У  нашој земљи има око 3.500.000 пушача; на трећем месту смо у Европи, а на петом месту у свету.

Око половина ученика средњих школа и студената су пушачи.

У Србији се дневно потроши невероватних 3 милиона евра за цигарете. Замислите 3 милиона евра на гомили које једноставно потпалите и све оде у дим.

Забрињавајућ је пораст жена пушача, тако да Београђанке за цигарете годишње потроше суму приближну цени изградње једног моста преко Дунава, а мушкарци два до три пута више. Зато:

Васпитач: Александрија Караичић

РЈ „Змај“