33 године Ученичког центра Београд

Ученички центар Београд прославља 33.годишњицу рада. Наша установа уприличила је низ активности како на нивоу Установе, тако у и свакој радној јединици. Припремајући се за обележавање Дана Ученичког центра, током септембра и октобра одржани су литерарни и фото конкурс, а у октобру турнири у шаху и стоном тенису.

 

Литерарни и фото конкурс

Ученички центар Београд 1. новембра слави 33. рођендан, иако наша Установа постоји много дуже. Познат је још и као „друга кућа“, где деца сазревају и уз помоћ васпитача и других запослених, спремају се за будуће кораке.

Ове године, као и сваке претходне, традиционално обележавамо овај дан, укључивањем драгих ученика. Расписан је литерарни конкурс на слободну тему и фото конкурс на тему „Слике из домског живота“, у трајању од 20.09. до 20.10.2021. године. Чланови наших секција су заоштрили своје оловке, подесили своје фотоапарате и кренули у акцију. На обострано задовољство, ученици су били веома инспирисани, тако да је жири у обе категорије имао пуне руке посла.

Због великог броја пристиглих радова, а првенствено због њиховог високог квалитета, жири у саставу: Александрија Караичић, Сузана Николић и Исидора Обрадовић је наградио ученике у категорији поезије и прозе. Прво место за поезију освојила је Софија Чумић из РЈ „Карађорђе“, а за прозу Славица Филиповић из РЈ „Змај“.

Прво место на фото конкурсу припало је Николији Паунић из РЈ „Карађорђе“, а жири у саставу: Дина Илић, Данијела Илић и Јована Јелић имао је ништа мање тежак задатак да изабере најбољи рад.

Честитамо победницима, а такође се захваљујемо свима који су учествовали на конкурсу и својим трудом и ангажовањем допринели обележавању рођендана наше Установе.

 

Прво место на литерарном конкурсу у категорији ПРОЗЕ

ЈЕСЕЊА ЉУБАВНА ИГРА

Јесен клизи улицом којом корачам и пратим је погледом. Као да ме мојим успореним ритмом пратила. Стидљиво ми на лице лепи зраке сунца, лишће ме љуља богатством предивних боја.

У парку под старим кестеном, у моју мирну шетњу погледом, као слика на платну, почиње да доминира игра двоје деце.

Дечак од неких пет – шест година риђе косице у тренерци потпуно исте боје. Све је у том детету било обично, а ипак некако необично, као и његова коса и њен склад са одећом.

Девојчица, отприлике истих година, враголаста и лепа као лутка извађена из излога страних продавница.

Нисам разумевала игру и нисам чула шта причају, само сам их гледала као неми филм или неку нестварну љубавну игру.

Имала сам утисак да они нису знали шта играју, или су то другачије звали од тога што је било у основни њихове игре.

Он јој је скупљао кестење и разнобојно лишће и доносио на бетонски бедем по коме кокетно трчкара. Дарове је простирао пред њене ноге нежно и увек чежњиво гледајући њену реакцију. Она се јогунасто смеје и нешто каже.

По његовој реакцији и тузи у очима видело се да је то било њено одбијање.

Дечак је упорно, стидљиво и помало тврдоглаво понављао исту радњу, она је размаженије, силније, прескакала гомилице кестења. Што је она више губила меру у бахатости и силини одбијања, ја сам очекивала већу тугу у његовим очима.

Али, гле чуда! Риђа главица се усправи. У оку му блесну нека одлучност, мало телашце се усправи неком чудном мирноћом и он једним потезом руке свуче са бедема све своје дарове и расу их парком. Мала кокета се укочи, у њеном погледу и покрету осети се несигурност. Није више владала ситуацијом и учини последњи покушај да врати своју предност, повуче га за руку покретом у који је унела сву своју малу женственост. Његов неочиван, чудно миран шамар је укочи. Укочи и мене.

Ниједна од нас није очекивала да ће се то десити. Нас две смо све сагледавале у једном другом облику, у некој својој женској заблуди да ће дечак до краја остати у свом напору завођења.

Славица Филиповић, Политехничка школа, I разред, РЈ „Змај”

 

Прво место на литерарном конкурсу у категорији ПОЕЗИЈЕ

Одрасли лажу и плачу

 

Некад је Там рекла  ̶

Цимај неки други дан

Стварно не знам где сам сада.

 

Једном је Фифи предложио

Да одемо на пецање ноћу

Да уловимо звезде.

 

Ната је желела

Да се возимо до границе

И угасимо телефоне.

 

А Нада нас је све блокирала

Јер јој се не пије кувано вино

И не једу печени кестенови.

 

Саша није могао да одабере кошуљу

Па је остао кући

У поткошуљи и послао је слику.

 

Џони је наздравио за Нову годину

И за Први мај

И за сва пунолетства.

 

Аница је остала сама у кући

Да плаче и пише

Јер је дијагноза мултипла склероза.

 

Ја сам прошетала

И написала пар редова

У прошлом времену.

 

И пожелела

Да смо и даље она деца

Која не пију, не возе, не лажу.

 

Макар и да смо само

Она деца

Она деца.

Софија Чумић, Медицинска школа Звездара

РЈ „Карађорђе

Награђене фотографије: 

Поводом Дана Ученичког центра Београд одржани су интерни турнири у стоном тенису и шаху

Доминација „Змаја“ и „Карађорђа“

Поводом Дана ученичког центра Београд одржани су интерни турнири у шаху и стоном тенису. Ђаци су се прво надмудривали у тактичким финесама шаховске игре у Радној јединици „Змај“ 14. октобра, а потом су шест дана касније имали прилике да се опробају у стонотениским вештинама у Академији Коцић на Бањици. Иако такмичарски резултати нису били приоритетни циљ обеју спортских манифестација, највише награда, како екипно, тако и у индивидуалној конкуренцији заслужили су ученици радних јединица „Змај“ и „Карађорђе“.

Турнири у оба спорта одржани су уз поштовање свих предвиђених епидемиолошких мера којих су се придржавали све време. Иако је по природи спорта, током турнира у стоном тенису знатно више људи, како ученика, тако и васпитача циркулисало Академијом Коцић, маске су ношене све време, а једино су сами такмичари били ослобођени обавезе за време мечева.

У обе конкуренције приказан је завидан таленат самих учесника, уз приметан ентузијазам, поготово код оних такмичара који су се борили за прва места у екипној и појединачној конкуренцији. Иако су у екипној конкуренцији финални мечеви почињали у исто време, стицајем околности, испоставило се да је одлучујући најдуже трајао, тако да је сва концентрација била усмерена ка Јовичићу из „Карађорђа“ и Тејићу из „Змаја“. Обојица су имали подршку својих другара; виђени су бројни резултатски преокрети после којих је тријумфовао Илија Јовичић. Правила су била таква, да је победник била екипа која је добила две од могуће три партије, док се у појединачној конкуренцији сваки меч играо на два добијена сета.

У конкуренцији девојчица, већа драма доживљена је у појединачној „игри“, односно у самом финалу. Милица Радовановић из „Змаја“ и Невена Миловић („Карађорђе“) заслужено су се пласирали у финале. Бољи сервис и сигурнији форхенд Радовановићеве били су пресудни фактори тако да је ученица из „Змаја“ на доминантан начин освојила прво место. Екипно су такође ученице из „Змаја“ заслужено заузеле прво место.

У појединачној конкуренцији код дечака више њих приказало је таленат довољан за место у финалу, али су на крају због бољег сервиса и већег ентузијазма Вељко Јевтић из „Змаја“ и Мијат Максимовић из „Карађорђа“ били ти чији су дуел френетично пратили сви остали учесници. Тактички, Јевтић је био припремљенији и физички спремнији за финални дуел. Иако је Максимовић у другој партији могао да изједначи, с обзиром на то да је водио у већем делу меча, Јевтић је мудро тежио што дужим разменама чекајући ривала на грешку. Емотивно је испратио готово сваки поен и на крају заслужено победио.

Битно је истаћи и то да су све радне јединице имале своје представнике у обе конкуренције (мушкој и женској) и да је читав турнир протекао у међусобној сарадњи и дружењу.

Турнир у шаху показао је да за овом древном игром, коју су и у „старој ери“ радо практиковали императори, учени људи, песници, уметници и те како постоји интересовање међу нашим ученицима. У женској конкуренцији се знањем и стрпљењем посебно истакла Ива Дамњановић из „Карађорђа“ која је била перјаница дома како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији.  Код дечака се истакоа Вук Средојевић из Радне јединице „Петар Драпшин“, док су екипно најбољи били ученици „Змаја“.

 

Стони тенис – резултати:

Екипно дечаци:

1.РЈ „Карађорђе“

2.РЈ „Змај“

3.РЈ „П.Драпшин“

Екипно девојке:

1.РЈ „Змај“

2.РЈ А.Дејовић“

3.РЈ „Карађорђе“

Појединачно дечаци:

1.Јевтић Вељко-РЈ „Змај“

2.Максимовић Мијат-РЈ „Карађорђе“

3.Никодијевић Марко-РЈ „П.Драпшин“

Појединачно девојке:

1.Радовановић Милица-РЈ „Змај“

2.Миловић Невена-РЈ „Карађорђе“

3.Лазовић Тамара-РЈ „Змај“

 

Шах – резултати:

Екипно дечаци:

1.РЈ „Змај“

2.РЈ „Карађорђе“

3.РЈ „П.Драпшин“

Екипно девојке:

1.РЈ „Карађорђе“

2.РЈ „П.Драпшин“

3.РЈ „Змај“

Појединачно дечаци:

1.Средојевић Вук – РЈ „П.Драпшин“

2.Предић Теодор – РЈ „Змај“

3.Милојковићм Александар – РЈ „Змај“

Појединачно девојке:

1.Дамњановић Ива – РЈ „Карађорђе“

2.Падежанин Бојана – РЈ „П. Драпшин“

3.Радоја Јелена – РЈ „Змај“