Анксиозност, опсесивно-компулзивни поремећај и депресија  – појам, симптоми, узроци и лечење

Лептирићи у стомаку, кратрак дах, појачано знојење, лупање срца, прање руку сваки час, патике сложене увек на исти начин, пипни ормар увек одређен број пута, осећај туге, безвољности, црне мисли опседају, избегавање друштва, нема радости… Много промена, у глави се ковитлац мисли непрекидно, нисам довољно добар, никада нећу наћи дечка, нико ме не разуме, шта је више са мном? Симптома прегршт, али хајде да полако откријемо узроке и причамо о начинима превазилажења оваквих стања.

У вршњаачкој групи окупљеној у оквиру здравствене секције разговарали смо о унутрашњим дилемама, осећајима, телесним реакцијама неубичајеним за ранији период а за поједине и превазиђеним проблемима. Одлучиле смо да овог пута организујемо разговоре, трибине, радионице на којима ћемо учити технике опуштања, а све ослушкујући жеље и потребе ученика. Како су и прваци показали интересовање за овакву врсту разговора, направиле смо групе и уз наше инструкције ученици се поделили задатке. Тако смо за почетак прикупљали материјал истовремено учећи о промена и поремећајима. Друга група је добила задатак да направи пано како би се на сликовит начин указало на значај анксиозности, ОКП-а и депресије, а трећа група је радила на ППТ презентацији.

Циљ је едукација ученика о променама и стањима кроз која пролазе, да их разумеју, да знају да нису сами и да могу да рачунају на подршку родитеља, другара, наставника и наравно, васпитача, као и на стручну помоћ. Да знају да нису сами и да ћемо заједно да нађемо решење.

У зависности од интересовања ученика, одређеним темама ћемо се бавити до краја школске године.

Презентација!!!

Здравствена секција

РЈ „Алекса Дејовић“