„Боље ниједном него једном“

Волонтери Црвеног крста Звездара су у уторак 22.03.2022. у РЈ „Карађорђе“ одржали трибину о превенцији болести зависности под називом „Боље ниједном него једном“. Трибини се одазвао велики број ученика јер им је тема интересантна и блиска, с обзиром да опасност вреба са свих страна. Средњошколци су означени као група којом је лако манипулисати јер се као личности тек изграђују.

Ученици су показали завидно знање из ове области, види се да се са њима и раније радило на ту тему. Упућени су у врсте дрога које постоје на нашем тржишту као и о њиховом штетном утицају. Ипак, трибина им је пружила могућност да науче и нешто ново, као што је податак да 50-80% светске дистрибуције дроге пролази кроз нашу земљу. Хероин је настао у Бајерновој лабораторији. А екстази мења структуру наше ДНК што не утиче на нас лично, али научно је доказано да постоји велика вероватноћа да ће потомци корисника имати неку аномалију или се родити са неким од синдрома.

Ученици су упознати са пооштреним законским мерама које су однедавно на снази. Упознати су и са неписаним  правилом да дилери заврше или у затвору или у гробу. Тако да су мотивисани да се држе даље од дроге и особа које их конзумирају, јер „ниједном је боље од једном“.

Тим за превенцију болести зависности

Милица Петровић и Горан Рашић