Дан лијепих ријечи у РЈ „Змај“

Већ 12 година постоји традиција слављења Дана комплимената која се обиљежава сваког 1. марта, са циљем одавања захвалности онима који су нам драги. Овај дан је настао у Холандији, а од 2011. се проширио на цијели свијет. Људи га обиљежавају изразима захвалности свима онима који им нешто значе и који су учинили нешто квалитетно и добро.

Ријеч комплимент значи – израз поштовања ријечима, ласкава ријеч, честитати некоме нешто. Студије су показале да ће људи који добијају комплименте и похвале на послу сигурно побољшати свој рад, за разлику од оних који трпе само критике. Исто важи и за дјецу у школи. Поред тога, давање и примање  комплимената побољшава социјалну интеракцију и ниво среће.

У обиљежавању Дана комплимената могу учествовати сви. Све што треба је да похвалимо особу за нешто што ради или за то каква је. Иако би лијепе ријечи  нама драгим људима требало учесталије да говоримо, ми смо искористили да то овог дана посебно подстичемо.

Ученици су разговарали на тему примања и давања комплимента: како се осјећају кад им други упућују лијепе ријечи, да ли осјећају задовољство или нелагоду и од чега им то зависи; да ли им је важније кад им неко хвали понашање и поступке или изглед; да ли им је битно од кога долази комплимент или је довољан комплимент сам по себи?

Требало је и да одговоре на питање Који би комплимент дао самом себи? и одговор да запишу на „балону“ и залијепе га на пано који је визуелно одговарао теми лијепих ријечи.

Сљедећи задатак који су имали је да узму један такозвани бесплатан комплимент (комплименти су били исписани у маниру огласа који се могу видјети залијепљени на стаблима дрвећа) и да га дају свом пријатељу на којег га тај комплимент асоцира (нпр. увек ми измамиш осмех на лице, дивим се твојој храбрости, много вредиш, итд.)

Након тога, ученици су говорили једни другима у круг лијепе ријечи. На крају ове активности су потрврдили тезу да се особа лијепо осјећа и кад даје и кад прима ријечи које милују душу. Лијепе ријечи су им измамиле осмијехе на лице и учиниле да се осјећају уважено и цијењено у друштву.

Сви смо се сложили да су давање осмијеха и комплимената бесплатни и да зато треба да их дајемо кад год то искрено и осјећамо.

Васпитачице: Исидора Обрадовић и Маријана Шешић