ЕКО КУТАК – ИСКУСТВО ТУРИСТИЧКЕ ШКОЛЕ

Након оплемењивања дворишта наше радне јединице и сађења туја и ружа, ученица другог разреда Угоститељско-туристичке школе, Анђела Стајић, са нама је поделила своје искуство. Наиме, као једна од шест ученика своје школе учествовала је у Еразмус пројекту.

Пројекат „Make It Green“ одржан је у три града, а домаћини су биле школе из области туризма из Марибора, Београда и Ровиња. Желим са вама да поделим утиске о овом дивном начину стицања знања.

Прва фаза се одвијала у Марибору, под насловом „Зелени туризам“, где смо поделили мишљења о томе колики је значај у заштити и улагању у наша природна богатства. Овај град је на мене оставио прелеп утисак, као и гостопримство наших домаћина.

Друга фаза се одвијала у Београду, са темом „Отпад као пословни поклон“ када смо учили о рециклажи и учествовали у радионици о поновној употреби материјала. Тако смо имали радионицу на којој смо од употребљених предмета правили поклоне. Као добри домаћини и будући туристички радници, показали смогостима лепоте Београда.

У последњој фази упутили смо се у Ровињ, да бисмо сазнали у чему је значај кухиње без отпада. Градић на обали хрватског приморја, примамљивих плажа и чаробног заласка сунца, омогућио нам је ново искуство и примену стеченог знања. У свим задацима држали смо се заједно, као да се знамо веома дуго. Увидели смо да је неопходно да се сваки састојак поштује и искористи до краја, претварајући свакодневно кување у еколошки одговоран и креативно испуњен чин.

Све то додатно је красило пријатељство које смо склопили. Веома сам поносна што сам била привилегована да будем део овог пројекта, који је спојио знање, стицање искуства, али и добро дружење и забаву. Надам се да ћемо и међу ђацима дома ширити свест о значају чувања и заштите животне средине.

Анђела Стајић,

РЈ „Алекса Дејовић“