Филм „Лето када сам научила да летим“

У уторак 08.03.2022. године ученици Ученичког центра Београд одгледали су филм „Лето када сам научила да летим“.

Филм је снимљен по истоименом, награђиваном роману који је написала Јасминка Петровић.

Главне улоге у филму играју млада глумица Клара Хрвановић, Олга Одановић, Жарко Лаушевић, Снјежана Синовчић, Франо Ласић, Лука Бајто и други.

Филм је прича о девојчици Софији која је из Београда и која креће на летовање са својом баком. Нерадо је кренула на овај пут, јер су њени планови били другачији – требало је да отпутује на камповање са друштвом, најбољом другарицом и њеним братом, великом симпатијом. Међутим, Софија ипак одлази на Хвар, где ће провести лето са две баке, баком Маријом и симпатичном баком – тетом Луце. На почетку јој се чинило да ће јoj лето бити прави „пакао“ – нема интернета, нема њеног друштва, не познаје никога, не разуме поједине речи и обичаје. Врло брзо се све мења, јер почињу да јој се дешавају одређене ствари – нова пријатељства, морске авантуре, заљубљивање и први пољубац, откривање породичне тајне и помирење са отуђеном породицом. Тако Софија добија летовање за памћење, које ће јој променити све. Ова летња прича, улепшана прелепим пределима са Хвара, показује одрастање једне девојчице, али и како љубав може поново да обнови прекинуте везе једне породице. Филм је пун емоција, али и проткан  духовитим моментима, нарочито између баке и унуке, који ће вам измамити осмех на лице.

Утисци ученика о филму:

„Филм сам отишла да погледам без икаквих очекивања. На први поглед  изгледао је као класичан дечији филм, прича о летњем распусту са баком, без неке дубље приче. Међутим, касније кроз филм су се провлачиле озбиљне животне теме, на начин који ја досад нисам видела на домаћем филму. Филм „Лето када сам научила да летим“ у мени је помешао стотину емоција и могу слободно да кажем да је филм који ћу изнова гледати“.

Мина Орловић

„ По мом мишљењу филм је добар, али за мало млађу децу, мада се мишљења разликују. Конкретно мени није био занимљив, али свакако има неку поуку коју можемо извући“.

Никола Марчев

„Филм ми се свидио, има лијепу причу и добру радњу, подсјетио ме је мало на моје дјетињство и на неке моје прве доживљаје када сам одрастала. Можда није за наш узраст, али те присјети на неке ствари које су се десиле. Свидјела ми се прича о њеним бакама и како су се односиле према њој, јер увијек имамо некога ко нам све даје и ко нам свашта брани. По мом мишљењу поучан филм за млађе и вриједи да се погледа, да се сагледа слика о себи, да се схвати да није битан само физички изглед, како данас сви сматрају, него и шта је у срцу“.

Драгана Стевановић

 

Бојана Ђукановић, васпитач

РЈ „Стеван Чоловић“