Грачаница у Београду

У Галерији САНУ је отворена изложба „Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина” ауторке Александре Давидов Темерински. То је био довољан разлог да се ученици и васпитачи РЈ “Петар Драпшин” тамо затекну.
На целокупном зидном сликарству Грачанице су недавно завршени конзерваторски радови што је био један од разлога одржавања поменуте изложбе. Такође, 2021. године навршило се пуних седам столећа од завршетка осликавања Грачанице и важне епохе српске средњовековне историје – четири деценије владавине краља Милутина (1282–1321), који је преминуо ускоро по завршетку осликавања своје последње цркве.
Представљање тродимензионалне архитектуре је био посебан изазов који је кроз видео-анимацију изградње једне од најзначајнијих средњовековних задужбина омогућио посетиоцима да стекну увид у процес изградње, односно у елементе грађевине и њену конструкцију.
Концепт изложбе подразумевао је представљање живописа према просторним целинама цркве: од припрате, коју је било могуће реконструисати у извесној мери, до наоса и олтарског простора.

“Највише од свега ми се свидела виртуелна презентација унутрашњости Грачанице и документарни филм о радовима на самом манастиру.”

Душица Костић

“Изложба одише духом славне династије Немањића и моћног Византијског царства. Непревазиђена уметничка дела сликарства и архитектуре воде нас у величанствени период средњовековне српске краљевине. Манастир Грачаница и после седам дугих векова сија као једна од највећих светиња Србије и најлепши тестамент краља Милутина.”

Исидора Марјановић и Катарина Радивојевић

“У обиласку изложбе било ми је јако занимљиво, осећала сам се као да сам заправо у Грачаници и уживала сам у њеном живопису.”

Душица Миловановић