Регионална домијада

На Регионалној домијади у малом фудбалу, Ученички центар је остварио добре резултате.

Девојке су најбоље у Београду, а дечаци вицешампиони.

Регионална домијада у малом фудбалу ове године организована је у спортском балону Корн. Четири дома у мушкој и три у женској конкуренцији такмичили су се у жељи да презентују фудбалске способности, таленат, такмичарски дух, као и схватање фер-плеја. Доминантно и игром коју су обележили лепи и маштовити потези, ученице Ученичког центра освојиле су прво место, док је у конкуренцији дечака “Патријах Павле” био убедљиво најбољи.

Домијада је, од стране Ученичког центра, организована на високом нивоу; преузете су све превентивне мере, док су услови у Корну заиста били квалитетни – од свлачионица, па све до подлоге на којој су игране утакмице.

У односу на прошлу школску годину, “смена генерација” условила је да “Милутин Миланковић” за нијансу одигра слабији турнир од очекиваног. У првом полуфиналном сусрету са “Патријархом Павлом” видела се разлика у класи, односно спремност некадашњег ЖОЦ-а да конкурише за највиши пласман.  Без много драме, користећи физички спремност, али и евидентну уиграност, ученици из “Патријарха Павла” са убедљивих 5:1, пласирали су се у финале.

У другом полуфиналном мечу виђена је далеко већа неизвесност. “Јелица Миловановић” повела је у раној фази меча, а затим је на почетку другог полувремена материјализовала несмотреност голмана Ученичког центра.

Фокусирани, мотивисани и у играчком смислу “писменији”, Вељко Јевтић и саиграчи кренули су на “све или ништа”. Ређале су се шансе испред противничког гола; чувар мреже правио је мала ремек-дела, доводећи до очаја противничке играче који су промашивали сијасет шанси из изгледних прилика.

Ипак, како је време пролазило, Ученички центар појачавао је ритам и деловало је да је само питање тренутка када ће голман “Јелице Миловановић” попустити под притиском. Већ након уводног гола Ученичког центра осетила се несигурност на супротној страни. “Милионери са пет звездица” са лакоћом су стварали шансе, а након сјајне комбинације у противничком петерцу и поравнања на 2:2 уследила је велика офанзива. “Јелица Миловановић” је имала јасну тактику да пребацивањем лопте на “сидраше” искористи добру леђну технику двојице најистуренијих играча. У два наврата је могла да повећа драму, међутим, Милош Тасић је на голу сјајно интервенисао. Својим “парадама” мотивисао је саиграче који су на нека четири минута пре краја меча успели да направе преокрет и поведу са 3:2. Нису се ни после вођства заустављали, али се резултат није мењао.

У конкуренцији девојчица, са мало јачим отпором, Ученички центар суочио се у полуфиналу, у односу на дуел који је одлучивао о шампиону. “Милутин Миланковић” се заиста потрудио да одговори на изазов, међутим, није имао решења за техничку супериорност Анђеле Пауновић. Јуниорска репрезентативка Србије обележила је читав турнир, баш као што је то чинила и годинама уназад. На њеној техници могли би да јој позавиде и дечаци. Са лакоћом је пролазила ривалке, низала их као у “слалому” правећи “бициклице” попут Роналдиња из најбољих дана. Чинило се да је могла да постигне гол или да асистира за исти кад год је пожелела. Крајњих 4:0 можда ни не одсликава потпуну квалитативну доминацију Ученичког центра.

Налик полуфиналном дуелу, а можда лакше и једноставније, Анђела Пауновић и другарице надиграле су колегинице из “Јелице Миловановић” у борби за трофеј. Неизвесности није било, осим у моментима када је код фаворизованог Ученичког центра долазило до опуштања. Крајњих 5:0 довољно показује о каквој је суперионости било реч. Пауновићева је обележила фиални меч, баш као и комплетан турнир и на најлепши могући начин заокружила је једно поглавље на свом образовном путу. Због непарног броја учесника, “Милутин Миланковић” је аутоматски заузео треће место.

У мечу за “бронзу” код дечака, ученици из некадашњег “ПТТ дома” искористили су све тактичке предности у односу на ривала. Бољом контролом лопте, већим поседом и способношћу за креацију игре, у врло динамичном и тензичном мечу, савладали су колеге из “Јелице Миловановић” са 4:1.

Била је то и одлична увертира за финални меч. Као и прошле школске године, Ученички центар био је у прилици да напокон дође до трофеја, међутим, наспрам себе је имао снажнији, физички спремнији и уигранији тим, способан да казни и најмању грешку. “Милионери са пет звездица” попустили су под притиском очекивања; иако им није било својствено, већ у раној фази меча направили су низ техничких грешака, као плод пада концентрације, које је ривал вешто искажњавао. Истовремено, Илија Павловић, Срђан Миладиновић, Павле Голочевац… нису користили прилике пред противничким голом.

Ни у другом полувремену однос снага се није променио. “Патријах Павле” је демонстрирао већу уиграност, креативност и бољу физичку спремност за игру у високом ритму. Када су повели 3:0 било је јасно да до преокрета неће доћи. Говор тела ученика из Ученичког центра јасно је указивао на то да је само питање којим ће се резултатом завршити меч. Тактичка замена и игра са пет у пољу, без класичног голмана, довеле је да промене у поседу лопте, али не и до корекције резултата. Крајњих 5:0 можда је и превисок резултат, али и показатељ заслуженог тријумфа дома из Улице Здравка Челара.

Н. М.

АФ

Резултати

дечаци

полуфинале

“Патријар Павле” – “Милутин Миланковић” – 5:1

Ученички центар – “Јелица Миловановић” – 3:2

за треће место

“Милутин Миланковић” – “Јелица Миловановић” – 4:1

финале

“Патријарх Павле” – Ученички центар – 5:0

девојчице

меч за финале

Ученички центар – “Милутин Миланковић” – 4:0

финале

Ученички центар – “Јелица Миловановић” – 5:0