Изложба „ВЕЛИКАНКЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ” у Дому Јеврема Грујића

У  марту месецу наши ученици имали су прилику  да посете изложбу  ВЕЛИКАНКЕ СРПСКЕ  КУЛТУРЕ, на којој су представљене  славне жене наше историје које су својим делима, храброшћу и доприносом српској култури, утицале на развој српске мисли и друштва уопште.

Најчешће скрајнуте, а још  више заборављене,18 великанки српске културе  чија су дела представљена  на овој изузетно значајној изложби (овог формата  првој код нас), утирало је пут новим генерацијама сликарки,књижевница,научница,филозофкиња,боркиња за бољи социјални положај жена у професионалном животу.

Често слављене у иностранству, а несхваћене у својој земљи, неретко у борби против патријархата, бирократије и неписаних правила формирале су пут новим генерацијама. Неке су биле слављене за живота,по некима се зову школе ,болнице, улице,о некима се тек понекад проговори, а неке су остале заборављене.

Ко су жене које су својим делима утирале пут женским правима, слободама и стваралаштву у Србији?

  • Милица Стојадиновић Српкиња,Мина Карађић,Полексија Тодоровић,Драга Љочић,Бета Вукановић,Надежда Петровић,Исидора Секулић,Јелисавета Начић,Марија Мага Магазиновић,Видосава Ковачевић,Аница Савић Ребац,Зора Петровић,Десанка Максимовић,Лепосава Павловић,Милена Павловић Барили,Љубица Марић,Љубица Цуца Сокић и Соја Јовановић посетиоцима  изложбе испричаће своје животне приче,судбине и постигнућа.

Поред историчарке уметности која нас је водила кроз просторије здања Дома Јеврема Грујића   и упознавала  са „бескрајним океаном женског културно-историјског наслеђа“ краја 19 и почетка 20 века, имали смо и ту могућност да видимо велики избор личних предмета наших великанки , као што су виолина наше прве композиторке Љубице Марић, лични предмети Милене Павловић Барили, шешир Десанке Максимовић, као и индекс Анице Савић Ребац  и лична преписка са Томасом Маном чија је дела преводила.

Kao претеча овој изложби,  не тако давно, у РЈ  Карађорђе, урађен је пано о важним женама српске прошлости-   „Знамените, а заборављене жене Србије“ са истом темом и циљем . ДА ИХ НЕ ЗАБОРАВИМО ЈЕР СУ ВЕЛИКЕ!!!

Александра Вујновић, РЈ „Карађорђе“

X