Књижевна олимпијада у Сремским Карловцима

Наше сребро злата вредно!

Све је почело тако што је сео и прочитао целу књигу уместо одломка у читанци. Потом је хтео да сазна зашто је то дело написано тако чудним језиком па је истраживао о том књижевном периоду. Затим је хтео да прочита још нешто од тог писца. Зрно радозналости је посејано и за њега читање постаје радосно ишчекивани догађај.

За Милана Томића, ученика средње Архитектонско-техничке школе, читање и изучавање књижевних дела је хоби који му доноси разбибригу од учења стручних предмета. Међутим, донело му је и једну престижну награду.

Милан се у марту такмичио на Књижевној олимпијади, престижном такмичењу из књижевости за средњошколце, и освојио прво место на окружном нивоу. Уследило је спремање за озбиљнији, ужи круг такмичења, али нисмо сумњали у њега. Из Сремских Карловаца је дому јавио радосну вест: ДРУГО МЕСТО!

Своје искуство и утиске из Карловачке гимназије Милан је поделио са нама:

„Учешће на Књижевној олимпијади за мене представља велику част и задовољство и пре свега показује моју љубав према читању и проучавању књижевности. Поред свих заврзлама и новина које су ме задесиле ове школске године, одлучио сам да се ипак опробам на некој додатној активности, рачунајући да је Београд град у којем имам много више могућности да истражујем, али и да испољим свој такмичарски дух . Када сам кренуо да се спремам, нисам могао ни замислити на колику ћу подршку у припреми налетети, како у школи, тако и дому. Приступ домској библиотеци и свеобухватној литератури коју нуди, али и помоћ васпитача и ментора заиста су много олакшали овогодишње припреме. Ипак и поред свега тога, и даље је било потребно доста времена и рада како бих се ваљано спремио. На крају се сав уложен труд исплатио, јер мој циљ није био да се пласирам или заузмем неко место, већ да што више времена проведем у читању и разговору о безвременим делима светске и српске књижевности и да научим нешто ново.

Сам тест ме помало изненадио, што се често дешава, али с обзиром на добру припрему није било много ствари које су ми промакле. Од целог тог узбуђења мисли су ми се везале у чвор и било ми је потребно пар минута да се смирим и приберем. Након тога дао сам све од себе да тест урадим што боље, и пар ситница које су ме омеле биле су управо то – ситнице које су запале у неки кутак мог ума и било је тешко присетити их се у целој тој збрци.

Као неко ко доста воли да чита и анализира књижевна дела, најискреније шаљем поруку свима који воле књиге, да се опробају на Књижевној олимпијади, јер поред самог такмичења, то је прилика да се упознајемо и делимо своја искуства. Нажалост, у данашње време, мало мојих вршњака воли да чита, али управо на оваквим догађајима имамо прилику да инспиришемо једни друге и да ширимо љубав према читању у својој средини.“

Сузана Николић