Међународни дан борбе против вршњачког насиља

У свим радним јединицама Ученичког центра Београд обележен је Дан борбе против вршњачког насиља.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља у Змају

Дан розе мајица, како се другачије зове овај дан, назив је добио по дечаку из Канаде који је дошао у школу обучен у розе мајицу у знак подршке мајци која је оболела од рака дојке.

Међутим, он је због розе мајице доживео вербано и физичко злостављање. Тада су активисти купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима како би му пружили подршку. Затим су и ученици почели да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Тим за заштиту ученика од дискриминације,насиља, злостављања и занемаривања у РЈ „Змај” је тим поводом организовао активности како би се подигла свест код ученика о овој значајној теми.

Организована је трибина на којој је најпре приказан филм „Посматрачи” који је снимио РТС у сарадњи са Министарством провете, МУП-ом и Центром за заштитом жртава трговине људима.

Кроз три одвојене приче, кратки играни филм прати судбину троје младих који постају жртве у мрежи трговине људима. Филм има снажну едукативну и превентивну поруку, указује на тешке трауме кроз које жртве пролазе, али и јасно показује да млади морају веровати у себе и да је од пресудног значаја да се обрате за помоћ својим ближњима или надлежним институцијама.

Након свакод дела филма ученици су имали прилике да изнесу своје мишљење и да понуде могућа решења. Развила се дискусија у којој су сви учествовали анализирајући узроке и указујући на ситуације које су младе актере довели у опасну ситуацију. Затим су записали поруке подршке на розе картицама које су касније окачене у холу дома како би их сви могли видети и придружити се акцији.

Једна од важних порука коју су научили је да иако се млади суочавају са многим тешкоћама одрастања, важно је да верују у себе и буду опрезни.

Вршњачко насиље је велики друштвени проблем у целом свету, а најважнија је превенција. Сврха обележавања овог Дана је промовисање емпатије, поштовања различитости и толеранције.

У том циљу тим за заштиту је припремио анкету где су ученици могли да изнесу своје утиске и предложе теме о којима би желели да разговорамо следећи пут.

Тим за заштиту ученика од дискримминације, насиља, злостављања и занемаривања РЈ „Змај”

Дан розе мајица у РЈ „Карађорђе“

Последња среда у фебруару и у РЈ „Карађорђе“ била је посвећена обележавању међународног дана борбе против вршњачког насиља. Розе панои уместо правих розе мајица симболизовали су настојање да се ојачају лични капацитети и из њих црпи снага да се прихвате други, са свим својим особеностима, разликама и личним причама које леже иза појавног. За први пано ученици чланови Тима за заштиту ученика и Тима за вршњачку медијацију су заједно са педагогом и васпитачима тима одабрали најлепше и најснажније мотивационе поруке како би пружили охрабрење актерима насиља („Буди храбар да будеш различит“, „Не допусти никоме да икад смањи твој сјај“, „Радуј се свом успеху, а не туђем паду“и сл.).

Други пано је приказао унутрашње монологе – осећања и размишљања особа које су се нашле у улози сведока и особа које су трпеле и чиниле насиље, са идејом да ученици увиде да ни један учесник насиља није то својом вољом већ да иза тога стоје осећања неприхваћености и страха.

Трећи пано – „Остављам отисак јер… а не зато што притискам друга“,  је на оригиналан начин приказао особине које ученици сматрају својим квалитетима, нечим по чему се истичу и што им даје животни елан, те немају потребе да унижавају друге како би себе истакли –разнобоји отисци прстију сваког ученика илуструју њихове личности и вредности. Богатство је у различитости!

Поред тога, ученици су осмислили и начинили розе кутију охрабрења и поверења за све учеснике насиља, а на више места у дому су постављене поруке позитивне енергије које су ученици могли да узму и поклоне својим другарима, онима за које мисле да им је потребно или чак пролазницима.

На овај начин обележили смо један дан, али борба против вршњачког насиља траје 365 дана у години. „Охрабримо једни друге“ је порука коју треба да шаљемо сваки пут када за то имамо прилику.

Данијела Илић,

Марина Станковић

Александра Вујновић,

Дина Илић

ДАН РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА (Pink Shirts Day)

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

(Anti-Bulling Day)

Поводом „Међународног дана превенције вршњачког насиља“ у РЈ „Алекса Дејовић“ реализован је низ превентивних активности, које се односе на овај, по свему судећи, распрострањен феномен. Када је средњошколац из Канаде 2007. године дошао у школу одевен у розе мајицу (као знак подршке мајци оболелој од канцера), изазвао је насилничку реакцију једне групе вршњака. Наредних дана, школски другари су, како би подржали малтретираног вршњака, такође долазили у школу у розе мајицама. Акција се проширила и од тада се, сваке последње среде у месецу фебруару, обележава под називом „Дан ружичастих мајица“ у циљу подизања свести о овом проблему.

Учествујући у радионици „Дан ружичастих мајица“ ученици су, заједно са стручном сарадницом Мирјаном Лазић и васпитачицом Слободанком Марић, имали прилику да се упознају са историјатом и разлогом обележавања овог дана, као и симболичким значењем „ружичастих мајица“. Ученици су позвани да кажу шта их асоцира на насиље а затим су на основу излистаних асоцијација заједнички дошли до дефиниције овог појма, као и врста насиља које постоје. Упознати су са податком да је 2/3 ученика претрпело неки облик вршњачког насиља у школи или некој другој установи у овом узрасту. Износили су лична искуства и ситуације које су се десиле неком од њихових вршњака.

У другом делу радионице разговаравли су о томе шта треба урадити када си изложен насиљу или када је неко од вршњака у тој позицији. Задатак који су добили их је покренуо да наведу, заокруже идеје и додатно истакну начине како они сами могу да предузму активности груписане у три следећа облика:

  1. Лобирање
  2. Сви заједно за ненасиље
  3. Гласно рећи „НЕ“.

У трећем  делу радионице ученици су дискутовали о постојећим правилима понашања и прописаним санкцијама у вези са насилним опхођењем у установи. Сваки учесник је написао по 3 правила која је, по његовом мишљењу, најважније увести у установу а везана су за вршњачко насиље. Дискусија је настављена док нису дошли до заједничких предлога о правилима реаговања на насиље.

Нарочито снажан утисак на ученике је оставила пројекција филма „Bully“ који је рађен по истинитом догађају, а односи се на случај вршњачког насиља (линк овог веома поучног филма делимо у прилогу како би га што више ученика погледало). Са васпитачицама Кристином Миљковић и Марином Џелетовић, реализована је радионица „Дан розe мајица“. На почетку радионице разговарали су о овом дану у знак сећања на дечака који је постао жртва злостављања јер је у школу дошао у розе мајици. Након тога ученицима је презентован едукативан документарни филм „Bully” о вршњачком насиљу, сниман по истинитом догађају који се десио пре неколико година у дворишту једне новосадске школе. Циљ приказивања филма био је да се ученицима поручи да насиље никад не може да реши проблем, затим промовисање толеранције, емпатије, оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата. Дискутовали су о случајевима насиља у школи, установи и окружењу, о Правилнику о протоколу поступања у установи, корацима поступања у случајевима насиља, о активностима Тима за превенцију насиља, коме се обратити и како реаговати. Ученици, већином девојчице, изјаснили су се да помоћ траже од вршњака или да се обраћају старијима.

У наредној превентивној активности група ученика креативно едукативне секције израдила је пано са порукама и садржајима на тему борбе против вршњачког насиља.

Пројекција филма је поновљена још једној групи ученика, а овог пута бројнији су били дечаци. Васпитачице Весна Морачић и Ивана Вељашевић су потом организовале дебату. На почетку су ученици износили импресије о филму и сложили се да је приказана ситуација реална, анализирали су предузете кораке и увиђали грешке које су водиле до ситуације – насиље рађа насиље. И овог пута, нажалост, чули смо примере вршњачког насиља из непосредног окружења, али и личног искуства. Разговор је усмерен на следеће теме: шта су границе личних права, шта је линч, може ли се узети правда у своје руке, влада ли „закон јачег“, да ли би помогли жртви, а потом на причу о односима у дому, зашто млађи треба да поштују старије, зашто и како се поштовање добија (наслеђе из дома, жртва постаје насилник, жеља за доминацијом, да будеш „фаца“ и др.).

Ученици су поредили начине својих реакција у конфликтним ситуацијама. Група дечака подржава став „Око за око, зуб за зуб“, тако да је потребно и даље радити на освешћивању последица таквог става. Током дебате у овој групи су се сложили да је утицај вршњачког окружења највећи и да се за помоћ обраћају – вршњацима.

Организованим активностима желели смо да пошаљемо снажну поруку да уколико на насиље одговарамо насиљем улазимо у спиралу насиља, а последице тада могу бити драматичне. Поново смо указали пажњу на проблем вршњачког насиља и недвосмислен став дома о нултој толеранцији на насиље уз усмеравање различитих група ученика ка новим просоцијалним решењима.

Мирјана Лазић

Кристина Миљковић

Слободанка Марић

РЈ „Алекса Дејовић“

Не вршњачком насиљу у РЈ „Стеван Чоловић“

 Сваке године, последње среде у фебруару, облачимо розе мајице. На тај начин поручујемо гласно НЕ против вршњачког насиља. Међународни дан борбе против вршњачког насиља има за циљ промовисање толернције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживања за ненасилно решавање конфликата.

У РЈ „Стеван Чоловић”, Тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања реализовао је следеће активности:

  • Пројекција филма „Посматрачи” – три приче које су подстакле наше ученике на размишљање, размену мишљења уз аргументовану расправу
  • Израда паноа „Дан розих мајица” и „Друг није мета” са ученицима
  • Украшавање дома балонима који симболично представљају наше НЕ против насиља

Тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања – РЈ „Стеван Чоловић”

Дан Розе мајици у РЈ „Петар Драпшин“ 

У радној јединици „Петар Драпшин“ у оквиру психолошко- педагошке секције обележен је Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Aктивности су присуствовали ученици млађих и старијих разреда као и представници Ученичког парламента. Разговарали смо о значајним појмовима везаним за ову тему, врстама и нивоима насиља, као и на које све начине могу реаговати у кризним ситуацијама. Представљени су им резултати анкете о заступљености насиља у дому које смо заједно коментарисали. Ученици су били у прилици да искажу своје ставове и размене искуства. Констатовали су да је наша установа безбедно место и да имају поверења у адекватно реаговање свих запослених на потенцијалну и конкретну појаву насиља. На крају активности приказан је филм „Преображај“ који обрађује ову тему, а који је на присутне ученике оставио снажан утисак.

Ученици су кроз ликовну секцију подржали борбу против насиља над вршњацима. Урађен је пано у розе боји на којем су исписане поруке вршњака који су преживели насиље, како су се осећали након преживљеног насиља и како га доживљавају након свега. Симболично су постављени балони у розе боји са порукама подршке свим вршњацима који у овом тренутку преживљавају насиље. Пано је представљен на предавању Тима за заштиту од насиља. Циљ поменуте активности јесте подизање свести о значају превенције насиља, његовом препознавању и реаговању свих заједно како се судбина поменутог дечака више никада не би поновила.

Милена Станимировић

Марија Матић

Нина Вукићевић