УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// „Музеј на отвореном“ – Ново гробље

     Обилазак Новог гробља у четвртак, 8. октобра, као и досадашње активности,  организован је уз спровођење свих превентивих мера заштите у складу са тренутном ситуацијом, у вођеној шетњи само за ученике нашег Дома.

     „Хоћете ли у шетњу данас?“, питам ученике. „Где се иде?“, питају. Прећутим ово где да исправим у куда.  „На Ново гробље!“, кажем и почињем да објашњавам, али не вреди: „Гробље, нека, хвала!“. Грешка, шетња која и те како завређује пажњу!

     Музеј под отвореним небом, Ново гробље, као такав је јединствен на овим просторима и представља део наше културне баштине, место где се спајају пролазност и вечност, где почивају истакнуте личности наше прошлости и сећају на храброст, посвећеност и оданост својој земљи.

     Са историјом Новог гробља упознала је нас је историчарка уметности Снежана Крстановси која је својом занимљивом причом побудила интересовање ученика и подстакла осећања родољубивости и патриотизма. Ученици су сазнали ко је оснивач гробља, детаље о животу, раду и значају наших истакнутих научника, као и прве српске школоване лекарке, наших истакнутих књижевника, сликара и добротвора за српску културу, оживела је успомене на истакнуте генерале, гласовите војводе и мајоре, али и најпознатије жене ратнице, добровољне болничарке и хуманитарке наших простора које су задивиле свет и завределе наше најдубље поштовање.

     Током шетње алејама научили смо разлику између Алеје великана и Алеје заслужних грађана, зашто неко од знаменитих личности није сахрањен у Алеји заслужних, ко је сахрањен шест пута, зашто је једна гробница у облику пирамиде, ко је градио капеле, посетили спомен-обележје браниоцима Београда и увидели значај бројних архитектонских и вајарских радова и значај очувања материјалне и нематеријалне баштине на отвореном која је део наше културне баштине.

     Могућност да посети Ново гробље имаће друга група ученика 15. октобра уколико буду повољне временске прилике.