Национални дан без дуванског дима

31. јануара, у РЈ „Алекса Дејовић“, обележен је Национални дан без дуванског дима. У разговору са нашим ученицима, међу којима је било и пушача и непушача, прво смо се дотакли разлога за започињање конзумирања дувана. Међу најчешћим разлозима су наведени жеља младих да експериментишу, као и  жеља да се уклопе у одређено друштво.

Сви су били упознати са тим да је никотин основа цигарете и да је узрочник зависности, која се ствара брзо, а које се тешко ослобађамо. За угљен моноксид и катран су такође чули, иако нису били сигурни које последице ове компоненте остављају на пушача. Оно што их је заиста зачудило и непријатно изненадило јесте да се у цигарети, између осталог, налазе и амонијак који се налази у средствима за чишћење подова и тоалета, нафталин који се користи као средство против мољаца, ацетон – скидач лака, арсеник – отров за инсекте, формалдехид – конзерванс у мртвачницама и медицинским лабораторијама, бутан – гас за упаљаче. У диму цигарете не постоји ниједна користан састојак, а више десетина је свакако канцерогено. Дувански дим је узрочник многих болести као што су: рак плућа, уста, језика, грла, јетре, бубрега, обољења крвних судова, инфаркт, повишен крвни притисак, бронхитис, астма, компликације у трудноћи. Први знаци болести, које настају као последица пушења, јављају се тек двадесетак година касније, када је болест већ узела маха. Зато се пушење и назива „тихи убица“. Од ових болести могу оболети и особе које су изложене дуванском диму, тачније пасивни пушачи. Дуван утиче на лошији физички изглед, неспособност одржавања добре физичке кондиције, тешкоће са памћењем.

Сложили смо се да је превенција кључ за смањење броја пушача, а самим тим и за спречавање болести зависности. Већина пушача почиње са конзумацијом у адолесцентском периоду, када заправо нису свесни какве све то последице вуче за собом, када нису упознати са ризицима употребе дувана и адиктивним карактеристикама никотина. Битно је да млади улажу у своје знање, да се информишу и едукују на време, јер знање јесте штит од лоших утицаја. Само тако ће изградити свој став и неће усвајати мишљење већине.

Маријана Шешић, васпитач