Народни музеј Србије

Ученици Ученичког центра Београд су своје слободно време употпунили посетом Народном музеју Србије у пратњи васпитача. Уз стручно вођење кустоса музеја ученици су могли видети одабране експонате, као и поставке о изузетним археолошким истраживањима.

Народни музеј је активна и савремена установа коју одликују отвореност и флексибилност и једна је од ретких места где је могуће остварити непосредан контакт са културним добрима која у себи носе различите вредности од историјских, културних преко естетских и научних па до слимбиличких. У просторијма музеја су изложени средњовековни предмети од средине средњег века до I српског устанка, у који спадају накит, иконе, фреске и предмети примењене уметности.

У делу изложбеног простора се налазе сале у којима су изложена дела из збирке српског сликарства 18. и 19. века. У саставу Народног музеја Србије су Галерија фресака, Вуков и Доситејев музеј и Спонен-музеј Надежде и Растка Петровића. Највећа вредност која се чува у музеју је Мирослављево јеванђеље-најстарији и најдрагоценији ћирилични рукопис.

Љиљана Дашић, васпитач

УТИСЦИ УЧЕНИКА:

Ово је била моја прва посета музеју и јако ми се допала. Био сам нестрпљив да видим историјску културу и велика дела наших познатих сликара. Иако је посета трајала поприлично, био сам свестан да смо ми обишли само један мали део. Све ми се јако допало и свидело, поготово стручно вођење. Радујем се будућој посети музеја и жељно је очекујем.

Петар Ристић – I разред , РЈ,, Стеван Чоловић”