„Навала на Авалу“ Спортско-рекреативна манифестација

Поводом Светског дана пешачења у суботу, 5. октобра, ученици нашег дома су учествовали у јединственој спортско-рекреативној акцији „Навала на Авалу“, чији је организатор био Феријални савез Вождовца.

Ученици и васпитачи су се окупили рано ујутру заједно са многобројним учесницима акције и пошли пут Авале организованим аутобуским превозом. Негодовања ученика због раног устајања викендом убрзо су престала након постројавања у подножју Авале испред шумарске куће и обраћања домаћина, представника „Србијашуме“. Ученици су едуковани о значају Авале као пределу изузетних природних одлика, као и носиоцу титуле „плућа Београда“, о њеној улози у историјским догађајима, а пре свега о важности њене заштите и очувања за будуће генерације. С тим у вези су се ученицима обратили ветерани акцијаши, учесници савезних омладинских радних акција, и објаснили значај добровољног омладинског рада, те нагласили да је сваки добровољан рад привилегија, а не казна. Збор акцијаша свих генерација је завршен уз акцијашки поздрав – Здраво! Здраво! Здраво! – што је изазвало смех и одушевљење свих учесника и коначно буђење.

Акција је могла да почне! Подељене су рукавице и џакови и сви учесници  су се раштркали и предано кренули са чишћењем терена до самог врха. Позитивна ствар је да је површина Авале под шумом уређена и редовно се одржава па није било много посла за нас. Дошавши до врха направили смо кратку паузу за ужину и потом се попели на сам Авалски торањ. Многим учесницима је то био први пут па су ту уследила фотографисања, а  ученици нашег дома су покушали да нађу свој дом преко дурбина.

У наставку акције отпочето је пешачење кроз шуму до планинарског дома „Чарапићев брест“, испред којег је уследило још неколико атрактивних акција. Централна активност је било такмичење у спремању пасуља, за које нисмо имали представнике за кување, али смо и те како имали добровољце за дегустацију. Наши ученици су помагали екипи Феријалног савеза Вождовца у припреми нашег главног специјалитета. Док се пасуљ крчкао на реду су биле „Шумарске игре“, које су се сатојале из више такмичарских дисциплина. Почело се од прелажења потока, потом прелажења преко брвна, након чега су уследили тестерисање облице, прескакање ограде, закуцавање ексера, круњење кукуруза, набацивање обруча и на крају омиљено трчање у џаковима. Наш дом су представљале две екипе од по четири ученика, које су у конкуренцији  од шест екипа освојиле друго и треће место. Уз адреналин и смех наши ученици су овде показали изузетан тимски дух, а при том се и забавили. Након шумских, уследиле су спортске игре, фудбал и одбојка. Тачно у три почело је такмичење за најбољи пасуљ и дегустација. Наш пасуљ није био најбољи, али су оба котлића брзо била испражњена, уз тражење порције више.

Препуни позитивних утисака ученици су нас подстакли да размишљамо и планирамо и будуће сличне акције. Као доминантна идеја је да се оваквим акцијама створе навике код младих за спорт и рекреацију у здравој животној средини, али и да се подигне ниво еколошке свести, уз неизоставно едукативно упознавање са природним карактеристикама наших предела.