Нови Сад Европска престоница културе

Нови Сад је дочекао 2022. годину као Европска престоница културе, а званична церемонија преузимања титуле биће 13. јануара.

Бројни концерти који су одржани на дочеку 2022. године, у подграђу Петроварадинске тврђаве, као и ватромет уз аудио-светлосни омаж научнику Николи Тесли већ су били у духу те титуле.

Према првобитној идеји, Нови Сад је ову титулу требало да преузме још 2021. године, али је ширење заразне болести COVID-19 одложило читав програм за ову годину.

Влада Републике Србије је убрзо овај пројекат прогласила пројектом од националног значаја и омогућила услове за његову реализацију.

Европска престоница културе је највећи пројекат Европске уније у области културе, а престижна титула се додељује од 1985, већ 37 година.

Програмски концепт пројекта Нови Сад 2021 састоји се из четири области под заједничким називом За нове мостове.
У програмском смислу грађанима и посетиоцима Новог Сада целе године се нуде различити културни програми, како са популарне, тако и са алтернативне културне сцене.

Церемонија отварања године Европске престонице културе биће одржана 13. јануара на дочек Нове године по Јулијанском календару, којег се придржава Српска православна црква, а Нови Сад ће тада и званично бити проглашен Европском престоницом културе.

Посетиоце ће чекати око 400 уметника, на скоро 40 локација, а према процени организатора, Нови Сад ће током године угостити више од четири хиљаде уметника.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

Свих ових година, посебно последњих десетак, титулу Европске престонице културе имали су и градови у нашем непосредном окружењу…… Сибиу (Румунија), Печуј (Мађарска), Ријека (Хрватска), али из разних разлога, осим у индивидуалном аранжману, нисмо били у прилици да их посетимо.

Дивно је што се овако нешто догађа у нашој земљи, а то значи да ће нам овом приликом сви садржаји бити доступнији.

Пожелимо Новосађанима срећу, а ми ћемо свакако целе 2022. године уживати, надамо се на некој од локација у Новом Саду, уз  програме по избору наших ученика и њихових васпитача.

Линк!!!