„Новогодишње занимације“ у РЈ „Алекса Дејовић”

У РЈ „Алекса Дејовић“, као и у свим нашим радним јединицима, децембар је протекао у празничном духу. Настављајући да негујемо тимски дух и подстичемо сарадњу, а у жељи да унесемо мало празничних чаролија у наш дом, организовали смо низ активности.

Тако су ученици креативно-едукативнe секцијe са васпитачицама китили јелку и означили почетак празничнх чаролија. Са васпитачицама Тањом, Марином и Кристином украшавали су просторије дома, поставили јелку и у клуб, направили дрвену јелку за камин, правили новогодишње декорације за прозоре, украсне тегле. Уживали су у дружењу и изради новогодишњих честитки које традиционално шаљемо свим нашим радним јединицама и школама са којима сарађујемо. Ученици који су последњи викенд ове године провели у дому, забавили су се прављењем украса у библиотеци. Тако имамо „књишку“ јелку, „књишког“ ирваса и Снешка Белића.

Васпитачице Весна и Ивана окупиле су ученике ликовне секције како би, уз дружење и ћаскање, цртали, сликали и поигавали се прављењем декорација на хамеру. Девојчице су имале прилику и да уче да везу као један од начина опуштања након учења.

На литерарној секцији ученици су направили избор поезије на тему Нове године и зиме и песме красе зидове нашег дома.

Чланови историјске секције са васпитачицом Јеленом и Слободанком разговарали су о Божићу, поредећи обичаје везане за прославу католичког и православног Божића. Имали су могућност да сазнају како се слави овај најсрећнији верски празник у различитим крајевима наше земље и да се подсете зашто се прослављају различитог датума. Уочили су да постоје сличности у обичајима без обзира које смо верске припадности, али и разноликости које само показују велико богатсво наше традиције.

Први пут је организован турнир у стоном фудбалу на велико задовољство наших дечака. Прилику да покажу своје умеће имало је 8 екипа. Од жребања из новогодишње капице до проглашења победника, уз подршку другара, турнир је протекао у такмичарском духу под будним оком васпитачица Кристине и Слободанке које су биле задужене за регуларност такмичења и фер плеј. Победничка екипа „Чикми“ и другопласирани „74“ као награду добили су медаље и новогодишње пакетиће. Већ ишчекују следећи турнир како би одмерили снаге.

У оквиру здравствене секције ученици су упознати са опасностима употребе пиротехничких средстава као и са последицама њихове употребе и могућих повреда. Наглашено је колико таква бука смета бебама и плаши кућне љубимце.

Такође је одржан разговор са ученицима о добро знаном празничном преједању. Ученици су са васпитачицама Кристином и Слободанком поделили своја искуства и разоварали о начинима како контролисати унос хране током празника.

Често смо под стресом без обзира на узраст. Треба застати на тренутак и неколико минута у дану одвојити за себе. Како се ближи крај једне године, сводимо наше личне билансе. Овог пута су то урадиле стручни саарадник Мирјана и васпитачица Слободанка на радионици „Празнични блуз“ како бисмо били спремни за нови почетак. Празници су често окидач за појаву нерасположења. Добра ствар је што депресија пролази враћањем уобичајеном ритму живота. Можемо осетити усамљеност, одбачемост или тугу. Како себи да помогнемо у таквим ситуацијама? Наше препоруке: Одржи контакт са собом, дубоко диши, изговарај подстицајне реченице за тебе, протегни се, осмехни се, размисли шта желиш, шта ти је важно да достигнеш, слушај музику, гледај филм, читај књигу, шетај. Сви заједно смо написали писма Деда Мразу. Читамо их на крају следеће године!

Ученици фото секције су оком камере обележили поједине догађаје па је васпитачица Јована креирала видео „Новогодишња честитка“.

Како бисмо испратили последње дане ове године у духу заједништва и сарадње (у стилу „teeam building“-a)  и окупили све запослене нашег дома, организовали смо дружење уз пригодну забаву „Тајни Деда Мраз“. Разменом поклона које је донео тајни Деда Мраз, обрадовали смо једни друге и са осмехом испратили наше учениике кућама.

Желимо свима срећне и насмејане празнике! Свако добро!

РЈ „Алекса Дејовић“