Одржан Светосавски турнир у малом фудбалу

Потврђена доминација „Змаја“

Светосавски турнир у малом фудбалу текуће школске године одржан је у уторак, 24. јануара у спортском балону Корн продукт. Учествовало је свих пет радних јединица, а доминацију су потврдили ученици из „Змаја“ који су, претходно, тријумфовали и на уводном интерном турниру у првом полугодишту. У финалу, врло драматичном, неизвесном и набијеном спортском и такмичарском тензијом, савладали су колеге из „Алексе Дејовића“ голом у последнјим секундама утакмице – 2:1.

Уводни меч, за место у полуфиналу, одиграли су ученици из „Петра Драпшина“ и „Стевана Чоловића“.  У врло динамичној и интересантној утакмици, са доста шанси на обе стране, бољи и концентрисанији били су ученици из „Чоловића“. „Милионери“ са Дорћола су у једном тренутку успели да меч учине неизвеснијим, смањили су на 3:2, међутим, шири састав екипе из Хумске омогућио им је да у већем интезитету нападају и стварају шансе. На крају, „Чоловић“ се заслужено пласирао међу четири најбоље екипе, победом 5:2.

У првом полуфиналу састали су се „Змај“ и „Карађорђе“ који је наступио у нешто ослабљеном саставу, без неколицине квалитетних играча. Уигранији, нарочито стартна постава, физички спремнији, „Змајевци“ су од старта наметнули ритам. Били су ти који су градили игру, стварали шансе, негде свесни да ће ривал своје сачекати из контри, којих је било у довољном броју да утакмица буде интересантна. Док је могао и имао свежине, Стефан Тирнанић је снагом, брзином и дриблинзима стварао проблеме противничкој екипи, у којој је стартна постава функционисала као механичарски тим формуле 1 у пит-стопу. „Карађорђе“ је одолевао притиску и налетима екипе у којој су се посебно истицали: Вељко Јевтић, Стефан Трајковски, Илија Павловић и Лазар Војновић. Поменута четворка одавала је утисак као да већ годинама уназад игра заједно. Нарочито је занимљиве техничке способности показао Војновић, најмлађи, али по фудбалском знању потпуно равноправан са својим колегама из екипе. Крајњи резултат (5:2) негде је био и реалан показатељ квалитативног односа између колега из Земуна и са Звездаре.

У другом мечу за пласман у финале, „Алекса Дејовић“ је одиграо перфектно прво полувреме које је решио у своју корист са убедљивих 4:0. Низ лепих акција на прву одигравали су између себе, лако решавајући ситуације један на један или два на један. Миљан, Срђан, Никола, појачани Павлом Голочевцем чинили су веома добар и складан тим, поприлично уигран и борбен. Ипак, опуштање у наставку меча, наступ у шареноликом саставу, колеге у опреми „Стевана Чоловића“ муњевито су искористиле да меч претворе у праву драму. Само у пар минута, смањили су резултат на 4:3, имавши шансу и да изједначе, али је Вељко Пајовић одлично интервенисао. Повратком стартне поставе на терен, „Дејовић“ је преузео иницијативу и на крају тријумфовао 5:3.

Меч за треће место одиграли су „Карађорђе“ и „Стеван Чоловић“. Био је то веома занимљив дуел испуњен лепим и маштовитим потезима, као и головима у последњем минуту утакмице. Стефан Тирнанић је неретко немогуће претварао у могуће; носио и надгорњавао са двојицом чувара, стварајући прилике за саиграче у опреми „Карађорђа“. Ипак, „Стеван Чоловић“ је био ближи тријумфу у регуларном делу; када је постигао гол за 3:2, и то у тренуцима када су судије „одбројавале“ секунде последњег минута на мечу, чинило се да је исход познат, међутим, једна парабола, фактички са половине „Карађорђа“, преварила је противничког голмана, који је испустио лопту коју је већ видео у својим рукама, што је аутоматски значило да ће пенали одлучивати о победнику. У пенал серији, прецизнији су били момци из Хумске и са коначних 3:2 у пеналима освојили су треће место.

Финале је у самој најави деловало обећавајуће, с обзиром на то да су екипе претходно највише показале на турниру. Тактички дисциплиновано и одговорно на обе половине терена, учинили су да меч буде врло интензиван, одигран у високом темпу. У првом полувремену није било превише прилика, једну, добро организовану ученици из „Змаја“ претворили су у гол.

Наставак је био интересантнији, а занимљиви су били и директни дуели рођене браће Илије и Николе Павловића који су свим срцем желели да победи „Змај” односно „Алекса Дејовић“. Управо је млађи, Никола, из једне добре акције поравнао на 1:1. Уследило је форнтално одмеравање снага. Виђено је сијасет лепих потеза и спортских дуела као и фино искреираних прилика. Више их је имао „Змај“ али су и ученици из Хајдук Станкове улице добрано презнојили противничког голмана.

У последњих пар минута, „Земунци“ су преузели иницијативу, ређали шансе и када се чинило да ће о победнику турнира одлучивати пенали, буквално у последњој акцији Војновић се ослободио чувара и манирски савладао голмана за коначних 2:1. Тријумфом на Светосавском турниру, „Змај“ је потврдио овогодишњу доминацију, с обозиром на то да је победио и на првом интерном турниру у текућој школској години.

Немања Марковић

Резултати:

„Стеван Чоловић“ – „Петар Драпшин“ – 5:2

полуфинале

„Змај“ – „Карађорђе“ – 5:2

„Алекса Дејовић“ – „Стеван Чоловић“ – 5:3

за треће место

„Карађорђе“ – „Стеван Чоловић“ – 3:3, пеналима 2:3

финале

„Змај“ – „Алекса Дејовић“ – 2:1