Осмомартовске креације

У част жена, за жене и о женама – у сусрет 8. марту и на 8. март. Уз забаву, радионице, дебате, разговоре и мале знакове пажње, у РЈ „Алекса Дејовић“ обележили смо Међународни дан жена. Желели смо да приступимо теми на различите начине у циљу да подстакнемо, подсетимо, оснажимо и подигнемо свест о положају жена и значају борбе за права. Уз ангажовање наших васпитачица и ученика, организовали смо низ активности:

  • Васпитачице Тања, Марина Џ. и Кристина биле су задужене за креативни део и дружење са ученицима уз израду оригами цветова и кутијица за слаткише и поруке. Заједничко време су користиле и за едукативни део и причу о приређивању малих слатких тренутака, пажње, помоћи мамама, бакама, сестрама, теткама, свим женским особама које су нам битне, од дивних речи, неке ситнице, лепе поруке или геста, до цвећа и осталих поклона које треба уручити уз пажњу и поштовање. Детаљније о слатком изненађењу прочитајте на крају текста.
  • „Мали водич за дневну негу лица“ само за наше девојке. О важности неге и одржавања хигијене лица и козметике подсетиле су наше девојке Кика и Ната и васпитачица Слободанка. Нађи времена за себе, за опуштање и самољубав!
  • Историјска секција је тражила одговор на питање „Шта је за нас 8. март?“ Васпитачица Јелена је подсетила ученике на историјат 8. марта, улогу и значај Кларе Цеткин и разлоге зашто је битно обележити овај празник. Ученици су разговарали о томе колико је било важно увести осмочасовно радно време, повећање цене рада и дозволити право гласа женама. Прича је настављена о истакнутим женама код нас кроз историју. Циљ радионице је био увидети да је то празник где жене женама показују поштовање, подршку и разумевање и подићи свест о самопоштовању.
  • Такође уз осврт на значај 8. марта али као „Женско право гласа“, протекла је следећа активност. Васпитачице Марина Р. и Слободанка разговарале су са ученицима о борби за економску, социјалну и политичку равноправност жена и мушкараца, о хронологији женског права гласа. Ученици су читали чланке и коментарисали их, дебатовали о феминизму и улози феминисткиња у борби за право гласа жена. Анализирали су године увођења права гласа жена у појединим земљама у свету и били веома изненађени неким од подака. Читали су песме Десанке Максимовић и причали о претечи женског покрета, Вирџинији Вулф. Најважније информације сада се налазе на паноу уз поруку: „Јаке жене подржавају друге жене.“
  • Наставили смо у овом духу на трибини „Борба и бунт“. Израђен је провокативни пано уз разговор са васпитачицама Иваном и Весном о борби, бунту и побуни. Где је нестала борба? Зашто се изгубило дизање гласа за своја права? Зашто нема бунта? Празник 8. март је послужио као један од примера за то. Ученици су упознати са поражавајућом статистиком о положају жена на Балкану и у нашој земљи, а посебно о положају жена на селу које обављају тешке послове а нису плаћене за свој рад. Сложили су се са тврдњама да је 8. март комерцијализован празник који на тај начин поништава своју суштину. Са дебате нам стиже порука: „Хоћу права – нећу цвет!“.
  • Из психолошког и маркетиншког угла приступили смо радионици „Стереотипи и предерасуде о мушко-женским улогама“. Педагошкиња Мирјана и васпитачица Слободанка су водиле ученике кроз активности. Први задатак је био да на стикерима напишу поруке, да окарактеришу супротни пол, затим да их групишу на флипчарту и дају своје коментаре. Већ тада су изнели супротна мишљења и уврежене стереотипе о родној подели улога. Следио је део о полној и родној различитости навођењем изјава које је требало разврстати на оне биолошки предодређене и оне које нам друштво додељује као и о субјективном осећају припадности роду. О стереотипним представама које се провлаче кроз филмове, цртане филмове, уџбенике коментарисали смо на примеру ликова из бајки. Затим је приказано неколико реклама где се женско тело користи у промотивне сврхе али и забрани употребе родних предрасуда у појединим земљама. На примеру изјаве коју можемо чути на нашим просторима „Мама не ради, она је домаћица.“ дошли смо до различитих закључака, улози жене и усвојених стереотипа. Ако само мало померимо угао гледања, заборавимо на стереотипе, можемо да закључимо колико бисмо лакше разумели супротни пол, да послове и обавезе поделимо према склоностима а не јер је тако друштвено прихватљиво и колико бисмо лакше и успешније тада комуницирали.
  • Радионица „Честитке за Дан жена“ резултирала је паноом са лепим порукама и топлим честиткама женама које су нам битне у животу. Уз усмеравања васпитачице Јелене, ученице су истакле прву усвојену поруку „Славимо прошлост, планирамо будућност“ и боје које обележавају овај празник: љубичаста, зелена и бела – симболе за правду и достојанство, наду и чистоту.
  • На нашем инстаграм налогу забележили смо све активности у вези са обележавањем Дана жена.
  • Уместо класичних честитки поводом 8. марта, на нашем инстаграм налогу васпитачица Јована је објавила снажне поруке подршке наших ученица свим женама: веруј у себе, буди своја, откриј богињу у себи, оствари свој сан, и физички и карактером плени и сваки дан понављај да волиш себе!

РЈ „Алекса Дејовић“

Осмомартовски колаж активности са ученицима

У РЈ „Змај“ поводом Дана жена организовано је са ученицима неколико различитих активности.

У холу дома је постављена изложба ученичких радова (честитки) који су 8. марта поклањани женама у нашој радној јединици. Честитке су марљиво радили и осмислили ученици и васпитачи ликовне секције и секције за културу живљења у сарадњи са педагогом.

Током музичко-поетске вечери ученици су различитим изведбама прославили овај дан. Најпре је наша ученица која самостално учи да свира гитару, извела пар страних поп нумера. После тога на сцену је ступио ученик који је изрецитовао неколико песама посвећеним женама („Здравица мајци“, „Тако мати бије“, „Мамино срце“). Ученици су давали утиске о песмама – које су у њима произвеле највећу импресију и зашто, који стихови су их нарочито погодили и какве су им емоције покренуте изговарањем ових стихова. Наравно, ниједна наша активност не може проћи без тактова омиљених песама наших музичара, који су били и више него инспирисани и ради да увеличају ово наше вече.

Вече смо затворили дискусијом о правима жена, о значају и положају жена у нашем друштву, да ли су жене заиста „слабији“ пол, ко су за њих „жене, мајке, краљице“. Ученици су нас обрадовали што су показали да јасно заузимају став који руши стереотипе о женама попут оног „да је женама место у кухињи“ и оштро се супротстављајући и том и сличним формама умреженим, нажалост, у нашем народу.

На крају су на црвеним срцима у духу празника жена остављали поруке својим најдражим и најближим женама, које су имале топлу ноту, а многе су нас и натерале на дубоко размишљање.

У оквиру здравствене секције 8. март је обележен кроз тему „Репродуктивно здравље жене“. Ученицама је истакнута важност репродуктивног здравља у периоду младелаштва када се дешавају крупне промене у функционисању организма и када сексуалност све више долази до изражаја. Говорили смо о полним односима, мерама заштите и гинеколошким прегледима. Радозналост и велику пажњу код ученица је привукао говор о превентивним гинеколошким прегледима. Најпре стидљиве, потом све опуштеније, ослобођене непријатности, девојчице су врло радо дискутовале на ову тему.

Брига о сопственом телу за сваку жену требало би да буде приоритет.Сматрамо да је ово важна тема о којој би требало чешће говорити. Од велике је важности подизати свест младих, наглашавајући важност превентивних прегледа, који за циљ имају рано откривање болести и правовремено предузимање одговарајућег начина лечења.

Зато, драге наше даме, градите и улажите у своје образовање, здравље и срећу.

Срећан Вам Дан жена. Сваки дан.

РЈ „Змај“

8. март у РЈ Карађорђе

Међународни дан жена је међународни празник који се обележава 8. марта сваке године, а као што је већ познато, тог дана се славе економска, политичка и друштвена достигнућа припадница женског пола. Један од универзалних поклона за Осми март јесте цвеће које се и дан данас традиционално поклања као неизоставни део исказивања љубави и пажње.

Чланови фото секције су од својих фотографија цвећа направили пано како би унели мало пролећне атмосфере и у ходнике дома. Поруке дивљења, љубави и пријатељства остављене су на свим паноима у дому и ученици су их радо делили  драгим женским особама.

У оквиру креативне радионице ученици су израдили цветне аранжмане користећи различите материјале и технике. Користили смо папире у боји, креп папир и остале рециклажне материјале, а ученицима је демонстрирано више поступака за израду ружа, каранфила, белих рада, лала или гербера. Ученици су показали велику заинтересованост и истрајност у изради цвећа, и желели су да направе више врста различитим техникама. Подсетили смо се да Осми март не треба да изгуби смисао и да буде само један дан у години када ћемо драгим женама у својој околини поклонити цвет и честитати њихов дан.

Поштујте их, цените њихов рад и покажите захвалност за све што раде и за све што јесу у вашем животу и осталих дана у години!

Изложба радова је постављена у холу наше радне јединице уз поруку свим ученицима да узму цвет којим ће обрадовати драгу особу.

Доказали смо да поклон не мора увек да се купи, јер уз мало труда и креативности можемо обрадовати наше драге маме, баке, сестре, ћерке, пријатељице и друге вољене особе, оригиналним и уникатним поклонима.

Јована Михајловић, васпитач

РЈ ,,Карађорђе“

Осмомартовска креативна радионица

Осми март је празник током кога настојимо да изразимо захвалност нашим мајкама, бакама, драгим пријатељицама, вољеним особама. Желимо да покажемо љубав и пажњу женама које су обележиле наше детињство, живот, које оплемењују нашу свакодневицу, чувају нас, разумеју, подржавају и несебично саветују. Овај празник је и јединствена прилика да ученике упознамо са начином на који се прославља Међународни дан жена у различитим земљама и укажемо на важност поштовања и уважавања жена. Чланови креативно-едукативне радионице и васпитачице Кристина, Марина и Тања дошле су на идеју да свим нашим хигијеничаркама, куварицама и особама по избору ученика припреме по мали знак пажње. Оригами цветови од папира и кутијице од картона са слаткишем и поруком били су наш избор за ову годину. Ученици наше радне јединице Алекса Дејовић данима су вредно радили и дружили се у позитвној атмосфери, уз звуке музике, а васпитачице су имале задатак да их упознају са значајем, обележавањем и празновањем 8. марта. Улога наших дечака била је да уруче поклончиће и измаме осмех драгим женама нашег колектива.

Кристина Миљковић

Креативно-едукуативна радионица