Почетак регионалне домијаде

„Некако с пролећа“ је текст једне дивне песме. И заиста, ја се сетим многих пролећа по домијадама. Ових дана неко рече „зар већ почиње домијада“, помислих добро је, ускоро ће пролеће. Сваке године, као нека врста интелектуалног разгибавања, домијада почиње шаховским турниром. Буде то лепа увертира пред дисциплине са лоптом. Круна рада секција током школске године је презентовање стваралаштва у области културе.

Шах је постао део образовног система јер је препозната његова улога у интелектуалном развоју младих. Подстиче развој логичког мишљења, а доприноси и јачању концентрације. Очигледна је предност играња шаха у односу на играње видео игара. Управо су данас на такмичењу били присутни успешни ученици, а истовремено и добри шахисти.  Иде то природно заједно. Вештине су показали пред својим вршњацима и васпитачима. Било је доста школских шаховских потеза, али и шаховских бравура.

Резултат није био у другом плану, али се до успеха долазило у толерантној атмосфери и уз поштовање противника. Учешће су узеле екипе Ученичког центра Београд, као домаћина, Дома ученика средњих школа „Јелица Миловановић“, Дома ученика средњих школа „Патријарх Павле“ и Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић“.

У конкуренцији дама, екипно, постигнути су следећи резултати:

  1. Ученички центар Београд,
  2. Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“,
  3. Дом ученика средњих школа „Патријарх Павле“.

Конкуренција дама, појединачно:

  1. Марија Станковић, Ученички центар Београд,
  2. Аница Чолић, Ученички центар Београд,
  3. Милица Радосављевић, Дом ученика средњих школа „Патријарх Павле“.

Мушка конкуренција, екипно:

  1. Дома ученика средњих школа „Јелица Миловановић“,
  2. Ученички центар Београд,
  3. Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“.

Мушка конкуренција, појединачно:

  1. Лука Стевановић, Дом ученика средњих школа „Јелица Миловановић“,
  2. Видак Глигоријевић, Дом ученика средњих школа „Јелица Миловановић“,
  3. Теодор Предић, Ученички центар Београд.

Резултати указују на чињеницу да су доминантније у односу на ривалке биле даме Ученичког центра Београд, а у мушкој конкуренцији младићи Дома ученика средњих школа „Јелица Миловановић“. Шаховски турнир је протекао у спортској атмосфери. Присутни ученици и васпитачи су својим понашањем показали да су такмичења у оквиру домијаде прилика за стицање нових познанстава и пријатељстава.

Васпитач Милоје Кнежевић