Поклон

Природњачки музеј у Београду је пре четири година обележио 125 година постојања. Велики јубилеј не само за ово здање науке која је једна од најстаријих националних установа у Србији, већ и за један део Европе. Ова научна институција је под своја два музејска свода, на различитим локацијама нашег града, објединила богату ризницу из више области људског знања: науке и образовања. Мали музеј на Малом Калемегдану и реконстуисано велелепно здање Канцеларије у Његошевој улици, постоје  као светионици знања где се чувају и излажу научна грађа и поставке српских великана.

На мапи Београда која заузима мали простор између Ушћа које спаја две реке, калемегданске тврђаве, „Сахат-куле“, „Победника“, Дорћола, Небојшине куле, Прве београдске гимназије, Бајлонијеве пијаце, па све до улице „Краља Петра“ где се налази у склопу средњошколског дома централна  библиотека наше установе, вековима постоји величанствен музеј под ведрим небом, на отвореном. Ако пажљиво проучимо историјско-културну мапу овог дела Белог града водич нам и није потребан јер ознаке за музеј, галерију, парк, универзитет, цркву, споменик културе, библиотеку су пред нашим очима. Смернице и стрелице да се крећемо у жељеном правцу су непрестано испред нас, чак се и надовезују једна на другу и чине јединствену путању.

Кретати се овом путањом је већ лепота и доживљај је незабораван. Зато се и странци враћају у наш град. Али пре свих, ми треба да се упознамо са нашом културном мапом града и да учимо о свему што више можемо. Треба да имамо сталну потребу, жудњу и жељу да отварамо врата наших културних, научних и образовних институција. Једна од њих је и Природњачки музеј.

Једна од делатности промовисања учења и образовања је традиција поклањања књига. Природњачки музеј је средином маја месеца библиотеци Ученичког центра Београд поклонио књиге које ће садржајем и избором свакако обагатити наш књижни фонд. Захвални смо управи Природњачког музеја на одлуци да нашим ученицима поклони књиге. Једна библиотека је богата и значајна и по томе, колико је спремна да поклања књиге другим мањим библиотекама.

Мирјана Митић