Посета изложби слика Моме Капора

Ученици Ученичког центра Београд имали су прилику да посете и уживају у изложби слика Моме Капора. У две посете, а у пратњи васпитача из радних јединица „Змај”, „Алекса Дејовић” и „Стеван Чоловић”, наши ђаци имали су прилике да се упознају са ликовним и књижевним стваралаштвом нашег прослављеног сликара и писца. Преносимо вам њихове утиске:

Дружење уз лик и дело Моме Капора

Диван јесењи дан био је идеалан за шетњу Београдом, инспирисан ликом и делом нашег чувеног сликара, писца, новинара и много чега још – Моме  Капора.

Ученици радних јединица „Змај” и „Алекса Дејовић” започели су шетњу на Врачару, тачније Скверу Моме Капора, где су упознати са његовом биографијом.

Затим смо обишли изложбу одабраних дела у галерији Дома војске.

Након изложбе, приредили смо изненађење ученицима (уз подршку управника РЈ „Алексa Дејовић”, Владе Стјеповића, и наше драге колегинице, Ксеније Бурзан) и ученике одвели у оближњу књижару, где су, на основу свега што су видели, чули и научили о лику и делу Моме Капора, изабрали нека од његових дела за домске библиотеке.

Представљамо део утисака и фотографија из угла ученика:

„Ова изложба одушевила ме је својом разноврсношћу. Слике жена и пејзажа, неретко стопљене у једно, интригирале су и омамљивале све присутне. Од надреализма, преко сањиво модре боје, па све до знака Мек Доналдса усред скоро ренесансне слике, изложба је од почетка до краја испунила сва очекивања и много више од тога” – Ружица Стојановић, РЈ „Змај”.

„Ово је био прелеп дан зa мене, пун доживљаја и емоција. Чинило ми се досадно, али је заправо веома инспиративно. Слике су биле пуне емоција и задржавале су ми поглед. Ко год не зна за лик и дело Моме Капора, требало би да посети изложбу његових остварења. Било је лепо и вредно доласка”- Славица Филиповић, РЈ „Змај”.

„Данас ми је било јако лепо. Свиделе су ми се слике јер су необичне, имају посебну естетику и своју причу”- Јована Николић, РЈ „Алекса Дејовић”.

„Дан пун занимљивих доживљаја у коме смо научили нешто ново, дружили се и провели цео дан заједно. Видели смо разне слике пуне емоција, које су будиле нешто ново у нама. Било је прелепо и много занимљиво” – Сара Бошковић и Милица Петровић, „Алекса Дејовић”.

Реализатор активности: Јована Јелић, РЈ „Алекса Дејовић”

 

Посета изложби „Најлепше приче” Моме Капора

Дана 30.09.2021. године ученици РЈ „Стeван Чоловић“ посетили су Галерију Дома Војске Србије и погледали изложбу Моме Капора из приватне колекције.

Момо Капор је био српски сликар, књижевник, новинар, члан Сената Републике Српске и Академије наука и уметности Републике Српске. Превођен је на фрацуски, руски, немачки, пољски, чешки, бугарски, мађарски, словеначки и шведски језик. Неке од његових познатијих књига су „Белешке једне Ане“, „Провинцијалац“, „Ада“ и друге. Ученици, Ивана Вучковић, Александра Илић, Николина Мијаиловић, Илија Цветковић и Маша Микић, заједно са васпитачицом Бојаном Ђукановић, дивили су се до сада неизложеним сликама и експонатима. Свака слика је прича за себе, носи поруку или причу, има лични печат и оставља без речи. Четкице, палете и уљане боје, писаћи сто и софа, а у углу стоји ваза са жутим и љубичастим ирисом, омиљено цвеће Момине супруге. Одише духом деведесетих, враћа у прошлост. Радосни, насмејаних лица и пуни утисака, лепих уснимљених фотографија и понајвише захвални, затворили смо врата чудесне галерије. Инспирисани, вратили смо се у дом, у рукама оловке и четкице и пустили смо машти на вољу. Једва чекамо следећу посету и ново искуство.

Маша Микић, ученица II разреда