После годину дана паузе, одржан Светосавски турнир у малом фудбалу, у обе конкуренције

Девојчице Карађорђа” и дечаци Дејовића” најбољи на турниру

После годину дана паузе, 8. децембра 2021. одржан је Светосавски турнир у малом фудбалу у Спортском центру Раднички на Црвеном крсту. Идеја да се турнир организује у обе конкуренције успешно је остварена, с обзиром на то да су у женској конкуренцији учествовале ученице из три радне јединице, док је у мушкој свих пет радних јединица имало своје екипе. Нарочито финале код дечака било је веома узбудљиво; виђен је и резултатски преокрет што је само повећало драж и здрав такмичарски набој. У конкуренцији девојчица, прво место заузеле су ученице из Радне јединице Карађорђе” и то на убедљив начин, пошто су колегинице из Змаја”, које су биле појачане одличном играчицом из РЈ Петар Драпшин” савладале са убедљивих 6:0. Код дечака је конкуренција била већа, самим тим било је теже и доћи до самог финала, у којем су се, трећи пут заредом састали Карађорђе” и Алекса Дејовић”. На програму је био такозвани комшијски дерби” који је овога пута припао Дејовићу” – 4:2.

Због пандемије корона вируса, у прошлој такмичарској години били су отказани сви спортски турнири, с тим у вези, леп је осећај био вратити се на познати терен, што се осетило у самом расположењу учесника. Девојчице су, рецимо, желеле да одиграју још по неку утакмицу, док су дечаци, готово сви, испратили целокупан турнир, без обзира на фазу у којој су завршили учешће.

Карађорђе” је, сада већ по традицији, предводила Анђела Пауновић, иначе фудбалерка Црвене звезде и један од већих талената у земљи, у њеном узрасту. Техника, снага, брзина и физичка спремност, нешто су што је заиста издваја у односу на конкуренцију. У екипи Змаја” била је још једна ученица која активно тренира фудбал, међутим у колективном погледу, разлика је била очигледна. Коначних 6:0 то и показује, међутим више од самог резултата, однос и међусобни респект на терену представљали су, генерално, највећу сатисфакцију током читавог турнира.

Очекивано, у конкуренцији дечака било је далеко драматичније. Већ у четвртфиналу, упркос поразу (2:1) екипа Петра Драпшина” одиграла је веома квалитетан меч и поштено је исцрпела колеге у дресовима Алексе Дејовића”. Пар пропуштених шанси у категорији зицера скупо је коштало милионере” са Дорћола, што је уигранија екипа Дејовића” вешто искористила. Полуфинални сусрет Чоловића” и Карађорђа” требало је да буде далеко занимљивији, поготово што је у редовима Чоловића” било ученика који играју велики фудбал у Црвеној звезди. Сви до једног, имали су опрему нашег великог клуба, деловали су на поглед уиграно, дисциплиновано, јасно израженог талента, међутим у тактичком погледу били су осетно слабији у односу на Карађорђе”. У формацији, у којој је било превасходно важно да се сперече контранапади и што више заштити сопствени гол, дечаци са Лиона” искористили су готово сваки већи кикс ривала. Не знајући шта их је снашло, Чоловић” је временом постајао неми посматрач дешавања на терену. Карађорђе” се у финале пласирао са убедљивих 6:1 и тако наговестио да је тактички спреман да у мечу за титулу” трофеј врати у своје витрине.

У другом полуфиналу, Дејовић” је против Змаја” показао да је далеко уигранији и да са индивидуалног аспекта има двојицу играча који праве јасну разлику. Нешто слабије голманске квалитете јединице” “Змаја” дечаци из Хајдук Станкове улице вешто су умели да искористе. На крају, рутинских 2:0 означило је и финални дуел са комшијама са Лиона. Било је то треће узастопно финале између радних јединица које дели само пар трамвајских станица. Претходно је у мечу за треће место Чоловић” био бољи од Змаја” са 2:1.

Сличног тактичког приступа, Карађорђе” је у првом полувремену изненадио Дејовић”. Из две одлично уигране акције матирао је, иначе, одличног голмана Дејовића” међутим на основу развоја ситуације наслућивала се права драма у другом полувремену. Са неколико дебитаната у првој постави, могло се претпоставити да ће дечаци са Лиона” попустити под притиском у одсутним тренуцима. Две лоше процене голмана, у комбинацији са сналажљивошћу и фудбалским вештимана колега из Хајдук Станкове улице били су довољни за резултатски преокрет и коначних 4:2 за Дејовић”.

За похвалу свим учесницима, читав турнир протекао је у фер и спортском амбијенту: међусобне честике, спортски поздрави и загрљаји били су део завршетка сваке утакмице, а победник је испраћен уз искрене аплаузе.

Резултати:

Девојчице

Финале

РЈ Карађорђе” – РЈ Змај”     6:0

Дечаци

Четвртфинале

РЈ Петар Драпшин” – РЈ Алекса Дејовић”     1:2

Полуфинале

РЈ Стеван Чоловић” – РЈ Карађорђе”     1:6

РЈ Алекса Дејовић” – РЈ Змај”     2:0

Финале

РЈ Карађорђе” – РЈ Алекса Дејовић”     2:4