Позоришна представа „Лутке”

Ученици Ученичког центра Београд су се 13. октобра у пратњи стручних сарадника и васпитача запутили дуж Улице кнегиње Зорке како би посетили позориште и погледали представу Лутке. Наши ученици радо прихватају позив за оваква дружења.

Представа Лутке у продукцији Студио Центра инспирисана је романом Елене Феранте „Моја генијална пријатељица”. Говори о пријатељству Милице и Мине које траје читав живот, од њиховог рођења до старости. Кроз све животне фазе представљено је веома реалистично. У многим његовим сегментима могли смо препознати и сопствена искуства. Проткано је како пријатним тренуцима и периодима (смехом, подршком, забавом, емпатијом, слушањем) тако и болним (свађе, конфликти, размимоилажења, неразумевања). Tо пријатељство, заправо и јесте, подложно мењању, сталном преиспитивању и јачању.

Пратећи реакције наших ученика током представе и кроз разговору након ње, стиче се утисак да је оставила снажан утисак на њих:

  • „Знао сам да ће бити поучно и потресно” (Н.Б.)
  • „Волео бих да и нека моја пријатељства остану за цео живот” (М.М.)
  • „Замислите да кроз цео живот имате некога поред себе ко вас тако добро разуме, да ли је то могуће?” (В.П.)
  • „Глума је била одлична” (Д.К.)

Зашто смо одабрали ову представу?

Потреба за формирањем искреног, отвореног, пријатељског односа у адолесценцији једна је од примарних социјалних потреба овог развојног периода. Блиски и искрени односи са вршњацима доприносе изграђивању идентитета адолесцента, осећаја личне вредности, самопоштовања. Мотивишући ученике да формирају квалитетне пријатељске односе желимо да подстакнемо не само њигову бригу о себи већ и о другима.

Где су ваши пријатељи данас? Позовите их и питајте како су.

Биљана Јанковић, стручни сарадник