Позоришна представа „Осама – касаба у Њујорку“

Почетком овог месеца, ученици нашег Дома имали су могућност да уживају у извођењу представе „Осама – касаба у Њујорку“ у Звездара театру. Настала је према мотивима романа „Осама“ Владимира Кецмановића, у режији Дарка Бајића, а у извођењу младих глумаца, од којих је Андрија Кузмановић добитник неколико награда за најбољу мушку улогу. Представа је веома занимљива и држала је пажњу гледалаца током два сата трајања.

Кроз радњу ове трагикомедије води нас Андрија Кузмановић у улози наратора, Сарајлије, који ради у једној кафани у Њујорку. Док послужује госте, младе странце заокупљене својим обавезама у тренутку предаха док се боре за своју егзистенцију у туђој земљи, на сетан али и комичан начин, приповеда причу из неког другог времена, из неке друге кафане у једној касаби. Приповеда причу о младости, пријатељству, љубави и оданости једне генерације која је морала нагло да одрасте због избијања верских сукоба и грађанског рата. Приповедач пореклом из Босне, повезује различите приче и судбине припадника своје генерације, плени непосредношћу, шармом, босанским говором и хумором док се са сетом присећа неког другог времена. Вешто је испреплатана радња из прошлог и садашњег времена, праћена одличном глумом, хумором и музиком, уз снажну поруку да љубав опстаје и не губи снагу о ком год времену да је реч.

Уз помешане сузе и смех, публика је громогласним аплаузом поздравила глумце и неколико пута их враћала на поклон.

„Oсама – касаба у Њујорку“ је представа која је на мене оставила веома јак утисак. Када сам чула да представа траје око два сата, мислила сам да ће бити напорно за гледање. На моје изненађење, ово је представа која ми је држала пажњу све време и коју бих могла да гледам изнова и изнова. Глумци су својом енергијом допринели да заједно са њима проживимо све те приче пуне љубави, тежине живота и сањарења.

Катарина Раденковић, РЈ „Алекса Дејовић“

Животна, реална и потресна! Представа која је у мени пробудила доста емоција, од суза до  смеха. Оно што је сигурно је да никога неће оставити равнодушним. За сваку препоруку!

Катарина Балан, РЈ „Алекса Дејовић“

 

X