Представа „Драги тата“

У уторак 27.09.2022. године у Академији 28 изведена је представа „Драги тата“. Ученици Ученичког центра Београд заједно са васпитачима имали су прилику да одгледају ову представу.

„Драги тата“ је представа чија је прича снажна, али искрена и изазива емоције код публике. Приказује распад једне породице и како се са тиме носи главни јунак, средњошколка Милица, коју сви зову Мали. Као и свака млада особа она је жељна љубави и пажње и тражи подршку породице, али нажалост то не добија. Свакодневно пати за оцем који их је напустио, али и гледа мајку која је алкохоличарка и брата који се одао криминалу. Заједно са својим најбољим „ортаком“ сазрева под утицајем, с једне стране растуренe породицe и са друге стране уличног полусвета. Тако се и окреће другим, лошим стварима којe је на крају још више повређују. Представа је употпуњена ефектима и музиком који још боље дочаравају ову тематику. Са друге стране, сама сцена, као и комуникација Милице и њеног најбољег „ортака“ Банета чине представу занимљивијом ученицима.

Интересантно је да улогу Миличиног брата Филипа у представи тумачи наш бивши ученик Владимир Јоргић. Он је четири године боравио у Дому ученика „Змај“. Након представе Владимир је са васпитачима и ученицима разговарао и разменио утиске.

Бојана Ђукановић, стручни сарадник

Београд, 29.09.2022. године

 

Утисци ученика о представи:

„Представа је на мене оставила јак утисак и навела ме на размишљање. Учи нас да свет, добро и зло нису увек оно што се на први поглед чини. Дубоко веровање у илузије да нас неко воли или мрзи, може бити погубно. И сва ова размишљања дата су кроз крајње дирљиву животну причу једне тврдоглаве и непослушне, али заправо дубоко тужне и беспомоћне девојчице.“

Ружица Стојановић – III разред, РЈ“ Змај“

„Представа је оставила јак утисак на мене. Комад у коме је немогуће сачувати дом од утицаја улице, приказан је доста реално и истинито. Нежност је као слабост и треба је скривати, јер зло постоји свуда око нас. То је као дозивање доброте. Клинке треба слободно да одрастају, а неки други клинци да одговарају за своја дела. Као што и сама желим да добро увек победи зло.“

Емилија Крсмановић – III разред, РЈ „Стеван Чоловић“

„Представа је била добра, више него што сам очекивала. Иако нису били познати глумци, своје улоге су одиграли одлично.“

Анђела Станојевић – II разред, РЈ „Стеван Чоловић“