УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Представа „Флорентински шешир“

          Дана 22. јануара 2020. године ученици Дома ученика средњих школа у Београду имали су прилику да погледају представу „Флорентински шешир“.

          Утисци ученице Теодоре Дугић (РЈ „Стеван Чоловић“):

          Представа „Флорентински шешир” налази се на репертоару позоришта „Бошко Буха“ и рађена је по комаду Ежена Лабиша, а у режији Дарјана Михајловића. Представа је добила разне награде и била је победник на фестивалу “Дани комедије” у Јагодини. У питању је водвиљ (краћи комични позоришни комад, без великог заплета проткан комичним монолозима), а за глумце – један од најтежих жанрова.

          У представи глуми чак 22 глумца, од којих су у главним улогама Дејан Луткић и Горан Јевтић, којим улогама су, чини се, достигли врхунац свог талента и професије.

          Радња се у комаду одвија у Француској крајем деветнаестог века и говори о разликама и нетрпељивости између села и града. На први поглед, предства је хумористична, занимљива и држи пажњу, али када се мало боље загледамо, схватимо да на посредан начин говори о данашњици и да се многи људи у њој могу пронаћи. На крају крајева, све раслојености и различитости Француске тог доба спаја један обичан шешир. Публика је одлично одреаговала, можда препознавши себе у комаду или ипак зато што нису схватили шта је срж представе. Ипак, кажу да смех лечи.