УЧЕНИЧКИ КУТАК / АКТИВНОСТИ У ДОМУ / КОРИСНИ ЛИНКОВИ /// Представа Јазавац пред судом

Дана 27.2.2020. године ученици Дома средњих школа Београд су имали прилику да погледају представу Јазавац пред судом у режији Михаила Лаптошевића. У питању је драма једночинка  која се налази на репертоару позоришта Славија.

Представа  је заправо драматизација књижевног дела Петра Кочића насталог у епохи модерне, с почетка ХХ века. Радњу комада писац смешта у свој родни крај, на планину Мањачу изнад Бање Луке. Његова поетика и стваралаштво су управо везани за тај хронотоп, па је тако и тема ове представе тежак положај сељака у окупираној Босни. Она је представљена кроз протагонисту Давида Штрпца (Даниел Ковачевић), осмишљеног као тип лукавог сељака који се на хумористичан и домишљат начин бори против високих намета и репресивног система.

Мото драме се налази на самом почетку дела и као мотив се прожима и препознаје кроз целу изведбу: Ко искрено и страсно љуби Истину, Слободу и Отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас.

Ликова на сцени је свега четири, а цео чин представља само једна просторија-суд.  Фокус свега је зато заправо на дијалошком сукобу између Давида и представника власти, игра надмудривања човека из народа и окупаторске власти.

Ова једночинка је универзалног карактера, јер иако представља својеврстан историјски осврт на положај обесправљених Срба у Аустроугарској царевини, истина је да књижевни лик  Давида Штрпца временом прераста оквире политичке сатире и постаје универзално оличење обесправљеног и искоришћеног човека, који је свестан свог очајног положаја и тражи правду.

Духовит тон драме, њена јасна и универзална порука, добра изведба, патриотски мото, учинили су да овај комад средњошколска публика добро поздрави.