Представа „Прича са западне стране“

„Прича са западне стране“ је представа адаптирана на основу бродвејског мјузикла из давне 1957. и филма из 1961. године, али подједнако актуелна као и они у своје време: теме идентификовања са групом, нетолеранције која рађа насиље и романтичне љубави, потке вечности која спаја сва времена и све аспекте људског живота.

Древна људска тежња за припадањем у неким лошим животним контекстима поприма деструктивне облике. Оне у којима се губи осећај за другога, у којима разлике постају разлог за сукоб, а не за обогаћивање заједничког живота. Ситуације које не угрожавају само актере насиља, већ које се шире као пожар и због којих страдају и породице и друштво у перспективи. Када то схватимо, откривамо додатну димензију овог актуелног проблема и добијамо разлог више да што ургентније и свеобухватније деламо против ширења сваке дискриминације и насиља.

И размишљања и утисци ученика дају увид у моћну атмосферу и осећања која су нам пренета кроз ову причу, од стране одличне глумачке и плесне екипе:

„Представа је базирана на свакодневним активностима ватрених навијача чије понашање није уопште позитивно и тимски. Глумци су се потрудили да покажу што реалније и бруталнију слику. Током целе представе је била дочарана напета атмосфера, док је сам крај епилог, расплет једне бурне приче. Приче која има и трагичан, али на известан начин и срећан крај у схватању навијача да је разлика међу њима само боја дреса, а да живот чини нешто много више.“ Александра Танасковић

„Представа нам се јако допала – очекивали смо класичну представу, а сачекао нас је приказ данашњице и борби између навијача на врло реалан начин. Намењена је нашем узрасту, веома је ефектна  оставља јак утисак баш својом животношћу. Свидела нам се идеја што је за сценарио искоришћен и роман „Ромео и Јулија“, чија је прича застарела и данас несхваћена, али заправо је ова представа показала да ова тема заувек живи, иако у другачијој форми. Глумци су били сјајни. Топло препоручујемо свима да погледају ову представу јер је изванредна: уживаћете ако волите романтику, драму, узбуђење, хумор, као и ако сте страствени навијач.“ Николија Веселиновић и Анђела Ђурић

Стручни сарадник Данијела Илић