Предускршња шетња – Храм Светог Саве

Са које год стране да прилазите центру Београда, пред вама ће се указати монументално здање Храма Светог Саве које поносно стоји на Врачарском брду. Имали смо велику част и задовољство да овог понедељка посетимо у склопу предускршње шетње у организацији наше Установе овај највећи православни Храм на свету.

Од водича који нас је несебично богатио информацијама и занимљивостима које су везане за овај диван Храм, сазнали смо да је, према предању он подигнут на месту где су у време турске владавине спаљене мошти Светог Саве, најзначајнијег српског светитеља, првог архиепископа и оснивача Српске православне цркве који је живео у XIII веку. Изграђен је у српско-византијском стилу, са четири звоника висока 44 m. Висина врха куполе износи 70 m, док је главни позлаћени крст висок још 12 m, што врху храма даје укупну висину од 82 m. Због тога ова црква заузима истакнуто место на београдском хоризонту и видљива је са свих прилаза граду. Храм заузима површину од 4.830 квадратних метара у приземљу, уз додатних 1.500 m² на три галерије на првом нивоу. Куполе су украшене са осамнаест позлаћених крстова у три величине, док се у звоницима налази 49 звона из аустријске звоноливнице Грасмајр. 14 генерација ове аустријске породице бавило се израдом звоника, а интересантан податак који смо добили гласи да је управо звоник у Храму био технички  најзахтевнији за израду те да је због тога јако дуго био прављен. Храм Светог Саве је најпрепознатљивија грађевина и знаменитост у Београду, јер њена доминантна купола подсјећа на куполу Аја Софије, по којој је и настала. Има ригорозни симетрични распоред са великом осетљивошћу на светлост због велике куполе и четири апсиде. Његова унутрашња облога са 15 000 м² златног мозаика је скоро завршена. Невероватан податак који смо сазнали да унутрашњост храма чини 50 милиона коцкица мозаика по чему је Храм јединствен у православном свету.

Оно што га разликује од многих других је то да Црква може да прими 10.000 верника, а на западну хорску галерију може да стане 800 хориста. Храм је обложен белим мермером и гранитом, који истичу лепоту  мозаика  дајући једну дозу одмрености и једноставности уметничког стила. Испод Храма је Крипта – посвећена Светом цару Лазару, а  ако се говори о Светом Сави и Светосављу, онда је цар Лазар неко ко је испунио тај завет посветивши и дајући свој живот за ближње.

Велелепна фонтана испред Храма даје овоме посебну драж и омиљено је место окупљања Београђана и посетилаца Београда, па је и нас очарала, тако да смо поред ње дуго размењивали позитивне утиске из обиласка Храма Светог Саве, усхићени што смо били део овог квалитетно организованог обиласка пуног занимљивих информација које смо примили са одушевљењем!

Васпитач: Јелена Драгићевић