Превенција дигиталног насиља

„Деца на интернету 2”, посета позоришту

У циљу превенције дигиталног насиља, ученици Ученичког центра су 17.11. у пратњи стручних сарадника и васпитача погледали преставу „Деца на интернету 2” у позоришту Студио. Представа коју су изнели глумци адолесценти, кроз три истините приче преноси могуће опасности које вребају на друштвеним мрежама. Свака од њих „У канџама педофила”, „Плави кит” и „Уништење” носи јаку поруку да је опрезност више него неопходна. Говоре о непажњи младих људи и непознавању правила понашања на интернету. Приче јасно стављају до знања колико је улога одраслих (родитеља, наставника, васпитача) важна када је ова тема у питању, као и то да свакоме ово може да се деси и да је важно одмах реаговати како последице не би биле фаталне.

Уз поруку да живите свој реалан живот и не дозволите да вас упеца „дигитална мрежа”, преносимо утиске једног од наших ученика.

„Представа, подељена у три чина, има заиста тешку тему. Мени није било нимало лако слушати вриске патње и бола, који једноставно утерују страх у кости. Као неко ко је прошао кроз сличну ситуацију, није ми било лако гледати како се неко ризично понаша, иако то није било стварно. Сматрам да је добро изводити овакву врсту представе, јер се млађим генерацијама подиже свест о опасностима које вребају иза интернета, поготово нама који смо свакодневно на друштвеним мрежама.”

Н.А., ученик

Биљана Јанковић, стручни сарадник

РЈ „Змај”

Пре свега желимо да се захвалимо на позиву и прилици да гледамо веома поучну представу чија је тема злоупотреба деце на интернету. Представа се састоји од три приче које су, нажалост, засноване на истинитим догађајима који су се дешавали пре а дешавају се и сад. Приче, “У канџама педофила”, “Плави кит” и “Уништење”, говоре о непажњи и непознавању правила понашања на интернету, али и о томе колико је важна улога пре свега родитеља а затим и наставника када је ова тема у питању.

Наше лично мишљење је да треба да постоји више оваквих представа како би се подигла свест о томе да интернет уопште није безазлено место на коме не може ништа да се деси, већ да је то место на коме постоји много више опасности него што било ко очекује. Такође, на нас су огромни утисак оставили глумци, поготово дечко који је био у улози Филипа (“Плави кит”) и девојка која се нашла у улози Мионе (“Уништење”). Њихове гестикулације, мимике, артикулације, сценски покрети су били толико природни и реалистични да смо имале утисак да се налазимо у улози посматрача неког таквог догађаја у стварном животу. Наравно нећемо изоставити ни остале глумце који су такође били изванредни у изведби својих улога.

Желеле бисмо да препоручимо да представу погледају сва деца која су почела да користе интернет али такође и родитељима и наставницима који треба да буду упознати са свим опасностима како би на време могли да спрече да њихова деца буду жртве интернета а ми мислимо да је ова представа одличан пример за то.

Ема и Наташа

РЈ „Алекса Дејовић“