Презентација на тему: Сексуално одговорно понашање, полно преносиве болести и контрацептивна средства

У Дому ученика „Карађорђе“, 27. марта 2019. године, одржана је презентација на тему : Сексуално одговорно понашање, полно преносиве болести и контрацептивна средства. Предавање је припремљено од стране Здравственог клуба.

На ову тему адолесценти али и старији врло ретко радо говоре. Многима је то „шкакљива“ тема за разговор, али нису свесни колико не знају о сексуалном понашању, врсти и употреби контрацептивних средстава а ни о болестима које се могу добити услед ризичног, неодговорног понашања.

Здравствена секција је предвођена чињеницом о незнању младих по овом питању као и због тога што се не прича много о овим животно важним ставкама, одлучила је да на овај начин ученике Дома, који су сада у најризичнијем периоду упути, прошири знање и освести о свим важним чињеницама. Ученици као и сви остали посетиоци су имали прилику да чују о: врстама и употреби контрацептивних средстава, полно преносивим болестима, терапијама за исте, да чују многе истините приче и извуку поруку из сваке, упозорени су на све врсте компликација због могућих полних болести, као и о самом генералном ризику код ризичног понашања. Упућени су и у демографска истраживања која су спроведена прошле године, и увидели колико број адолесцентних трудноћа и абортуса измиче свим контролама, затим колико се девојке али и момци неодговорно понашају према свом здрављу и колико нису довољно упућени. Имали су прилику да науче како се рачунају плодни дани, ставка која многе девојке буни као и шта подразумева гинеколошки преглед. Упућени су и колико би увођење сексуалног образовања у школама донело напретка и пробудило младе, поучени резултатима скандинавских земаља у којима је оно уведено.

На крају, упознати су са чињеницама које читамо, слушамо али не примењујемо. Њима смо желели да на кратак, концизан начин заокружимо целу ову причу и дамо свима до знања где грешимо и шта треба да поправимо. За крај ученицима је подељен мали тест провере знања на основу кога су увидели колико су знали а колико научили то вече од нас.

Посећеност и зантересованост је била велика, нарочито од стране најмлађих домаца и домкиња а овим путем се свима захваљујемо на указаној подршци и надамо се да је наша мисија о подизању свести и знања на ову тему успела!

Андреја Мраковић, Здравствени клуб