Прослава 35 година Ученичког центра Београд

У среду, 1. новембра 2023. године, у Малом позоришту Душко Радовић у Београду, одржана је свечаност поводом 35. годишњице постојања Ученичког центра Београд. Овај јубилеј окупио је многе угледне госте из области ученичког и студентског стандарда, међу којима су проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, и Милутин Ђуровић, помоћник Министра просвете за ученички и студентски стандард и инвестиције.

Учесницима се најпре обратио директор Ученичког центра, др Љубиша Антонијевић. Током свог инспиративног говора, директор је истакао значај образовања за друштво и истакао да је Ученички центар Београд, током протеклих 35 година, пружао врхунско васпитање и подршку младима у стицању знања и вештина које ће им помоћи у будућем животу и каријери. Такође, нагласио је да је мисија Ученичког центра да помогне младим људима и изгради их у часне и поштене људе.

Државна секретарка у Министарству просвете, проф. др Маријана Дукић Мијатовић и Милутин Ђуровић, помоћник министра просвете, такође су изразили своје поштовање према запосленима у  Ученичком центру Београд и истакли његову улогу у развоју ученичких домова у Србији.

Током прославе, уручене су посебне захвалнице Министарству просвете, Сектору за ученички и студентски стандард Министарства просвете, Фондацији Мали свет која годинама стипендира ученике ове установе, Дому ученика Требиње – пријатељском дому из Републике Српске. Такође и Ученичком дому Ловран због изузетне сарадње током Е твининг пројекта. Посебна захвалница уручена је и нашој радници, Милисавки Малбашић, куварици која већ 40 година са љубављу припрема оброке за ученике у Установи.

У првом делу ученици су се представили музичко-сценским програмом. Ученички програм је био састављен из три дела. Први је наступио камерни састав свестски награђиваних ученика -музичара који су извели композицију Бреме, шпанског композитора Горка Хермозе. Након тога, гости Ученичког центра имали су прилику да уживају у мјузиклу Доме мој, који су припремили чланови награђиване драмске и плесне секције ове установе. Крај првог дела прогрма био је обележен наступом фолклорне секције која је приказала велико умеће кроз сватовске игре из Косовског поморавља.

Други део програма био је посебан поклон гостима прославе – наступ ансамбла Una Saga Serbica. Њихов изузетан уметнички допринос обележио је ову свечаност на најлепши могући начин и оставио јак утисак на све присутне.

Гости Ученичког центра имали су прилике да погледају изложбу у холу Малог позоришта Душко Радовић. На изложби су представљене фотографије ученика са одржаних фото конкурса, као и фотографије из дуге и богате историје Ученичког центра, уметничке слике ученика које красе зидове домова из којих су ученици потекли. Такође, посетиоци су имали прилику да виде и костиме из разних представа које су реализовали ученици током година припрема за такмичења и приредбе. Исто тако, могли су и да виде нека од најстаријих докумената и књига из богате историје ученичких домова који сада чине Ученички центар Београд.

Прослава 35 година Ученичког центра Београд била је не само прилика за славље, већ и за рефлексију о дугогодишњем доприносу у васпитном раду и култури, те за изражавање захвалности свима који су били део ове инспиративне заједнице.

Ученици Ученичког центра Београд истакли су се на бројним такмичењима и манифестацијама, како у земљи, тако и у иностранству, доносећи бројне награде и похвале својој установи. Њихова постигнућа нису само одраз индивидуалног труда, већ и посвећености и подршке коју су добијали од васпитача, стручних сарадника и особља Ученичког центра.

Овај јубилеј, 35 година постојања Ученичког центра Београд, није само прослава историје и успеха, већ и подсећање на мисију и визију васпитног рада које ће и даље обликовати будуће генерације.

Мирјана Илић
Ученички центар Београд