Прослава Дана Ученичког центра Београд у РЈ

РЈ ,,Змај”

Честитка за мој други дом

Данас, када мој ,,Змај” слави свој дан, враћам се на први сусрет са њим у септембру ове године.

Четрнаестогодишња девојчица, први пут далеко од своје варошице, од своје куће, уздрхтала и уплашена улазим у прелепо, обасјано сунцем двориште. Испред мене дом, моја будућа кућа следеће четири године.

И гле чуда! Била је то љубав на први поглед! На улазним вратима, са добродошлицом на уснама и осмехом који милује, стајао је васпитач Миле. Одмах ми каже да не припадам његовој групи, а ја несрећна јер ми се баш свиђа. А онда мој васпитач Милош, весео, заштитнички ме прихвата и у мени више ништа не дрхти и душу ми греје сигурност ове куће и ових људи.

Све ми се у теби свиђа доме мој!

И твој пространи хол, и моја мала соба, и кухиња, трпезарија, учионица и библиотека. Моји другари су моја браћа и сестре, куварице моја дивна замена маме куварице, теткице су моје чистунице, педагог моја подршка.

Тешко сам добила место у Ученичком центру, али данас је он мој прави дом, моја кућа. Управница, васпитачи, сви одрасли које у пролазу поздравим су моји укућани.

Срећан нам свима овај наш дан, дан нашег ,,Змаја”!

Срдачно,

Славица Филиповић

РЈ ,,Змај

Дому

Кад јурење за сновима и циљевима одведе дете у нову, неистражену, огромну средину као што је Београд, лако је осетити се изгубљено, усамљено, далеко од породице. Срећом, ја се нисам дуго морала борити с овим осећањима, јер ме је већ по доласку у престоницу ,,Змај ушушкао у своје велико, топло гнездо. Сваки је члан тог гнезда, те змајске породице, подједнако важан, те вас молим да не замерите ред којим ћу им захвалити.

Хвала васпитачима, који нам помажу да схватимо тешке школске садржаје, бдију ноћним сменама како бисмо ми безбрижно спавали и слушају с пажњом и разумевањем наше типичне, тинејџерске проблеме.

Хвала куварицама, које нам сваког дана спремају и с осмесима послужују оброке поред којих ми скоро никад не недостаје мамина кухиња.

Хвала чистачицама које нам лепи дом одржавају чистим и уредним. Без њих моја метафорица с гнездом не би била само метафорица.

Хвала свим ученицима који су, мада сви из различитих места и породица, заједно део ове велике породице у којој настају доживотна пријатељства.

Хвала педагогу, која је увек спремна помоћи нам да се изборимо са сопственим замршеним емоцијама и недоумицама.

Хвала управници, без чијег рада ништа од овога не би било могуће.

Протекла година у дому за мене је била величанствено искуство на ком сам неизмерно захвална. Желим ,,Змају још много година овако успешног рада, док сам ја овде и једном кад будем морала отићи.

Срдачно,

Ружица Стојановић

РЈ ,,Змај

ПРЕЗЕНТАЦИЈА!

РЈ ,,Карађорђе”

Фото конкурс поводом Дана дома

У Ученичком центру Београд, поводом Дана дома организован је Фото конкурс са темом „Живот у дому“. Ученици су кроз рад Фото секције у РЈ „Карађорђе“ учили о томе како да оплемене своје фотографије и да на њима сачувају делове лепих сећања. Размењивали су идеје о томе шта за њих представља дом, чему се у њему радују, у чему уживају.. Издвојили су време проведено са друговима и другарицама, у игри, причи, заједничком учењу, рекреацији..време за себе – уз шољу топлог чаја, поред прозора са погледом на платане, опуштање у дворишту дома, испуњеном цвећем, зеленилом, са дружељубивом домском мацом.. Илустровали су и динамику која карактерише живот у дому – сталне одласке кући викендом и поновне сусрете у дому по доласку.. На конкурсу је учествовало 7 ученика, са 20 фотографија, а две су освојиле прво и друго место на конкурсу.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА!

РЈ „Стеван Чоловић“

Поводом обележавања Дана дома, у нашој радној јединици, ученици су заједно са васпитачицом Жељаном Вујић, организовали мали концерт и својим другарима улепшали вече. Свирали су гитару и хармонику. Чули смо прелепа извођења Страхиње Ђорђевића, Иване Вучковић, Монике Ганчић, Александре Илић, Живић Вељка и Живић Ђорђа. На крају, сви су заједно запевали једне од најлепших српских песама. На тај начин смо желели да дамо свој мали допринос у обележжавању Дана нашег дома. Ученици су уживали, и са сигурношћу ћемо ово дивно вече памтити јако дуго, али и организовати још много занимљивих активности у будућности.

РЈ „Петар Драпшин“

Поводом дана Ученичког центра Београд, ликовна секција РЈ „Петар Драпшин“ окупила је своје чланове да заједно обележимо овај датум и тим поводом украсимо простор који свакодневно користимо. Ученици су имали идеју да дом представе свеобухватно, кроз позитивне поруке везане за њихов живот у њему, кроз фотографије које осликавају свакодневицу и  украсе који симболично представљају њихов однос према нашој установи. Идеја да се направи дрво потекла је из доживљаја ученика да је ђачки дом место њиховог раста, развоја, сталних промена а пре свега „гранања и цветања“ дечијих вештина, енергије и знања. Као продукт смо добили „Дрво домског живота“

У склопу активности посвећеним обележавању „Дана Дома“, приређен је и пано посвећен генералу Петру Драпшину. Ученици ће моћи да се упознају са животом и заслугама које је партизан Петар Драпшин стекао у Другом светском рату. У вези са тим, издвојен је одломак романсиране биографије Милорада Гончина „Генерал Петар Драпшин“.

Допринос обележавању за нас овако значајног датума дале су и спортске секције наше радне јединице. Одиграни су ревијални турнири у малом фудбалу и стоном тенису. За учешће на овим турнирима владало је велико интересовање. Приликом одржавања турнира поштовале су се актуелне епидемиолошке мере. Такмичење у малом фудбалу одржано је на терену оближње основне школе, док се турнир у стоном тенису одвијао у сали за стони тенис РЈ „Петар Драпшин“.

Мирјана Митић

Милица Станковић Буторајац

Александар Племић

РЈ „Алекса Дејовић“

Прослава Дана Ученичког центра Београд у РЈ „Алекса Дејовић“  ове године одржана је у другачијим условима како би се испоштовале епидемиолошке мере које су на снази у циљу сузбијања ширења вируса COVID 19. Са жељом да се овај дан на адекватан начин обележи, ученици и васпитачи наше установе припремили су кратку ретроспективу фотографија, у којој је  презентован рад наше установе у претходном периоду.

На иницијативу наших ученика, организован је турнир у стоном тенису, који је представљао круну такмичења спроведених предходна два месеца. Најбољим учесницима додељене су пригодне награде.

Истакли бисмо неколико најзапаженијих активности које су реализоване у претходном месецу.

У оквиру е – Twinning пројекта упознали смо се са кухињама земаља из суседства при чему су ученици уживали и забавили се.

Такође је организована радионица на тему „Заштита менталног здравља адолесцената током епидемије COVID 19“ којим је започео циклус радионица на ту тему. Презентација је на располагању свим васпитачима Ученичког центра.

Вредан помена је и необичан састанак новинарске секције где су интервју дали наши ученици који се баве музиком.

Овим путем свим ученицима и васпитачима желимо срећан Дан Ученичког центра Београд са жељом да наредни дочекамо у бољим околностима!

                                                                                                                       Колектив РЈ „Алекса Дејовић“