Прослава Светог Саве

Школска слава – Свети Сава прослављена је у Ученичком центру Београд. Иако спречени да одржимо традиоционалну Светосавску академију, ипак смо, поштујући све мере заштите, достојанствено и с поштовањем прославили нашу славу. РЈ Карађорђе била је централно место наше славе. Дочекали су нас благослови израђени под креативном диригентском палицом васпитачице Јоване Михаиловић из РЈ Карађорђе, а присутни су се дивили креативности и минуциозности декорације славског колача, малог уметничког дела из руку наше васпитачице Јоване.
Директор Ученичког центра, др Љубиша Антонијевић, након кратког верског обреда и пресецања славског колача, поздравио је све присутне, честитато им славу и уручио награде ученицима који су освојили прва три места на Светосавском литерарном конкурсу. У породичној атмосфери, како се слава и прославља, имали смо прилику да се дружимо с нашим ученицима који су реализовали програм који је ове године уприличили ученици из РЈ Петар Драпшин и РЈ Змај, а који се може видети на сајту и Youtube каналу наше установе.

Наша слава обележена је различитим активностима и у нашим РЈ Алекса Дејовић, РЈ Београд на Копаонику и РЈ Змај.

 

Савиндан у Змају  

27 . јануара 2022. године, у свечаној сали наше установе, обележили смо школску славу у част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве. Савиндан је обележен на мало другачији начин, скромно и у складу са епидемиолошким мерама, уз пригодан културно – уметнички програм у РЈ „Змај“. Радећи у мало другачијем окружењу, са великом посвећеношћу и позитивном енергијом која се међусобно препознаје и разуме, васпитачи и ученици су осмислили програм, и без публике, али опет изузетно свечано и достојанствено допринели да се дух школске славе осети и у нашој установи. Васпитачи и ученици припремили су пригодан програм поводом ове свечаности. Камерни оркестар интонирао је Светосавску химну, након чега су ученици читали саставе и песме посвећене Светом Сави. Музичком нумером Дивертиментом, у извођењу хармонике, остварен је комплетни утисак и увеличана свечаност. Ученици ликовне секције дали су свој допринос и програм пропратили мини изложбом коју су насликали у част овог великог српског просветитеља. Победницима интерног турнира у стоном тенису и шаху уручене су захвалнице за постигнуте изузетне резултате у овим спортским областима.

СРЕЋНУ СЛАВУ И УСПЕШНУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ

ЖЕЛЕ ВАМ УЧЕНИЦИ И КОЛЕГЕ ИЗ РЈ „ЗМАЈ“ !!!

У припреми програма учествовали су васпитачи: Кековић Нада, Драгићевић Јелена,

Ђуровић Снежана, Касалица Милош и Подовац Миодраг

 

Савиндан на Копаонику

Запослени и гости Машинца на Копаонику имали су прилику да присуствују обележавању школске славе – Светог Саве. У породичној атмосфери и поштујући славске обичаје пресечен је славски колач. Посебну чар дала су деца – наши гости, увеличавајући овај празник и  дајући му атмосферу слављења Светог Саве као празника сваког ђака. Наши гости имали су прилику да уживају у програму који је приказан путем Youtube канала наше установе.

 

 

Свечаност у нашој установи

На велики дан за српску просвту и културу, Светог Саву, ученици РЈ Алекса Дејовић обележили су школску славу на себи својствен начин. Окупљени у библиотеци извели смо химну Светог Саве захваљујући дару и доброј вољи наших ученица Лидије Лазић која је певала и Анђели Мичик која ју је пратила на клавиру. Разговарали смо о лику и делу  нашег архиепископа, учитеља и монаха присећајући се историјских чињеница и мање познатих детаља из његовог живота и рада. Осврнули смо се на средњовековну књижевност и Савин велики утицај на њен даљи ток, као и на конкретна дела која је, поред цркава и манастира, свом народу оставио. Свечаност смо привели крају кратким филмом у продукцији телевизије Храм, Тајна празника Свети Сава и завршили још једном пригодном нумером одајући почаст и захвалност овој великој фигури која је толико доброг донела нашем народу и култури.

 РЈ „Алекса Дејовић“