Прославa Дана Дома – „Сасвим обичан дан“

Листајући календар дешавања у овој школској години, са задовољством  се сећамо и овогодишње прославе Дана Дома ученика средњих школа у Београду. Подсећамо да смо прошле године, поводом три деценије постојања наше установе као Заједнице домова,  први пут свечано обележили тај дан и започели нову, четврту деценију рада наше установе.

Овогодишње обележавање Дана Дома уприличено је свечаним програмом у Малом позоришту „Душко Радовић“. Директор наше установе, др Љубиша Антонијевић, се на почетку програма срдачним речима добродошлице обратио присутним званицама  и изразио захвалност,  најпре ученицима на указаном поверењу –  јер су и ове године одлучили да одрастају под нашим кровом, а потом и васпитачима и осталим запосленима на сарадњи као и тимском раду – јер су учинили да ова установа уђе у четврту деценију свог успешног постојања. Директор је потом резимирао протеклу годину и изразио задовољство успешним током и реализацијом свих започеих пројеката. Присутнима се, у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, обратила  Бранкица Ристић, истичући посебну част што је позвана да присуствује програму који су уприличили ученици, станари дома, и нагласила да су јој очекивања велика када се ради о талентима ученика баш нашег дома.

Након прошлогодишњег сентименталног путовања и приче о првих тридесет година Дома, ове године су програмом под називом „Сасвим обичан дан“, истакнути сви аспекти живота у дому из перспективе његових станара, или популарно – домаца.

У причу о домском животу увела нас је васпитачица Милица Станковић Буторајац, која је за време свог средњошколског школовања живела у нашем дому. Истакла је шта је за њу, а и њеног брата и сестру, такође станаре дома, значио овај дом. Кроз сећања о томе како се некад живело у дому, васпитачица Милица је истакла домска пријатељства као она која трају цео живот. Упознала нас је са предностима које као васпитач у дому има имајући у виду и сопствено домско искуство.

У наставку је представљена Миона Вукић, ученица Ваздухопловне академије, која је освојила прво место на Фестивалу љубавне поезије у Сомбору са песмом  „Порицање“. Приказан је и филм „Сасвим обичан дан“, којим су се ученици РЈ „Петар Драпшин“ представили живот у дому.

Централно место програма заузео је драмски приказ „Домац“, чији је сценарио написао бивши домац Новак Пулетић. Кроз представу нас води наратор, Дејан Спасенић и сам некадашњи домац, који уводи пет драмских целина представљених као пет жеља сваког домца. Интерагујући са гледалиштем, наратор се враћа у прошлост и сећа се свог доласка у дом… Од највеће жеље сваког новог станара дома – да има „нормалног цимера“, а потом и што разноврсније друштво, уз комичне приказе некадашњих домских  писаних и понајвише неписаних правила, сцене из домског живота су се низале и изазивале смех публике. Преко савета о томе како најбрже постати популаран, како освојити девојку из снова, преко тога шта је најтеже сваком домцу (буђење у седам ујутру), дошло се до последње коју је наратор са сетом изговорио: „Сад на крају кад стојим овде схватио сам да сваки прави домац у ствари има само једну жељу – да се врати бар на седам дана у дом, удахне дубоко… осети онај мирис… мирис дома кад долазиш први дан на упис, мирис собе кад тек улазиш у њу, мирис оног хола кад си стао и чекао да се она појави како би је водио на најјефтинију палачинку која постоји у граду. Сваки прави домац у ствари жели да осети делић оног осећаја који се јављао само у тим годинама и никад више.“

Музички део програма, у организацији васпитачице Јелене Драгићевић, донео је већ очекиване овације. Уживали смо у хорском извођењу композиције „Сасвим обичан дан“ групе Ева Браун, а потом и музичкe композицијe  „Zombie“ групе The Cranberries, коју је извео квартет, и „Viva la vida“ групе Coldplay, у извођењу оркестра Дома ученика. Овим се централни програм, у организацији Програмске службе нашег дома, завршио, а у наставку вечери гости, запослени и ученици присуствовали су коктелу, приређеном у нашем највећем дому – „Карађорђе“.

X