Рационално постављање циљева

Рационално постављање циљева (примена знања са семинара у раду са ученицима)

”Оствари свој потенцијал” је један од циљева који смо спаковали у кофер након семинара код драгих нам домаћина у Књажевцу. У жељи да неке од идеја пренесемо ученицима, у среду 18.1. 2023 године, окупили смо се како би разговарали о томе шта је за нас успех, каква су нам уверења (рационална или ирационална) и ка којим циљевима тежимо.

Уз низ техника и практичних савета ученицима је пружена подршка да своје циљеве пре свега реално процене (да ли су остварљиви), да постављени циљеви буду сагласни ( остваривање једног не искључује други) и временски одређени. Желели смо да пружимо таква знања којима кораци ка остваривању циљева постају сигурнији.

Активност се састојала из неколико делова. У уводу је свако од нас дефинисао шта за њега представља успех, односно на основу каквог понашања и деловања би себе окарактерисао као успешног човека. Након теоријског усмеравања и информисања о путу ка рационалном постављеним циљевима, ученици су путем својих асоцијација, вербалних сопсобности и сугестија покушали да дефинишу индивидуалне циљеве. У другом делу, слика је заменила реч. Ззадатак је био да путем слика (исечка из новина) направе колаж и тако представе своје циљеве за будућност. Савет је да се након извесног времена осврну и евалуирају своју успешност.

Утисци су нам позитивни, а корисност активности потврђују и мишљења ученика. ”Мислим да ће ми ово предавање користити у будућности да лакше и боље сагледам и поставим своје циљеве.” (Вукашин, I разред)

”Радионица ми је значила јер сам уз њу схватила колико су заправо битне неке ствари којима не дајемо толико пажње.” (Катарина, IV разред)

”Радионица ми се свидела. Мислим да ће ми пуно помоћи у остваривању циљева.” (Стефана, II разред)

”Ова радионица ће ми пуно значити у побољшању путање ка жељеном циљу” (Лидија, II разред)

Биљана Јанковић, стручни сарадник

X