Радионица љубав

У РЈ „Алекса Деjовић” обележили смо Дан заљубљених низом активности. Како бисмо ученике подсетили на суштину праве љубави, Мирјана Лазић, стручни сарадник и Слободанка Марић, васпитач, одржалe су радионицу на којој се разговарало о томе шта љубав јесте, о врстама љубави и о важности разумевања и слушања друге особе.

На почетку су ученици анонимно на цедуљама написали шта за њих представља појам љубави и поруке убацили у „кутију љубави“. Након тога смо читали и коментарисали записе који су нас водили до познатог сазнања: љубав је осећање и то веома сложено.

У другом делу педагог и васпитач су упознале ученике са једном од теорија по којој је права љубав представљена „љубавним троуглом“ који чине три компоненте: приврженост, страст и интимност. Ова теорија указује на то да људи имају различите нивое наведених осећања, па тако постоје и различити типови љубави. Помоћу овог троугла разговарали смо о врстама љубави и шта оне обухватају и како могу временом да се промене у зависности од уплива неке од три наведене компоненте. Тако смо дошли до појма шта у ствари права љубав јесте, колико је свепрожимајућа и да зависи од особе до особе.

У последњем делу радионице ученици су, извлачећи цедуље-слагалице и спајањем оних са истим симболима, формирали мушко – женске парове, добили задатак да време од пет минута искористе да се кроз разговор упознају. Интересовање за другу особу, постављање питања о животу и интересовањима ученика и активно слушање имали су за циљ да се ученици боље упознају и да увиде важност разговора за одржавање добрих односа. Затим смо проверили колико су сазнали једни о другима. Два пара су одговорила тачно на сва постављена питања. Уз слаткише и воће уживали смо у укусима и занимљивој причи и величали љубав, као и увек.

Љубав је потребно неговати. Романтична љубав подразумева истовремено постојање и привржености  и интимности и страсти. Њихова количина је различита од особе до особе, од везе до везе, а чак и током времена унутар одређене везе. Познавањем односа међу компонентама може нам помоћи да ојачамо и одржимо нашу љубав.

Једна од порука ученика: „Љубав је најлепши осећај на свету и може се осетити само срцем.“

Ученици су обележили овај дан и на литерарној секцији са васпитачицом Марином Радовић и на креативној секцији са васпитачицама с Марином Џелетовић, Тањом Кнежевић и Кристином Миљковић. На литерарној секцији присетили смо се најлепших љубавних песама српске и светске књижевности. Ученици су потом у виду порука испољавали свој доживљај љубави, било као цитат било као личну творевину. На креативној секцији ученици су убацивали поруке љубави у кутију коју су раније сали осмислили и направили. Талентовани за цртање направили су пано са порукама које су навле све да размисле о важности љубави, поштовања и разумевања.

РЈ „Алекса Дековић”