Радост Божића

Божић је хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа. To je дан када се породица окупља и са топлином у срцу прославља љубав према ближњем свом и према Богу.

Прослави Божића претходи Бадњи дан. Тада се врше припреме за прославу најрадоснијег хришћанског празника. У срцима људи и деце влада узбуђење, спремност и жеља да се пригрли све што долази од Христа: љубав, нада, покајање, праштање… Видљиви израз тих најдубљих људских осећања је Бадњак који се ложи на Бадње вече, када се ноћу бди, чекајући Исусово рођење.

Божић је симбол новог живота и наде. Због тога су посебан украс овог радосног тренутка деца. Сви би желели да он траје вечно, а управо деца симболизују младост, трајање и будућност. Ниједан дан у години не измами толико осмеха и ведрине. Осећај заједништва и топлине најпре прожима наше душе, а онда се као мирис тамјана брзо шири и настани у породично, комшијско и друго окружење са којим долазимо у додир.

Кажу да тренуци живот чине. Сви би желели да тај тренутак вечно траје и тада се жеља, нада и вечност спајају у једном тренутку, који је као дан, година или нечији живот. А онда са нестрпљењем чекамо нови Божић и молимо се Христу да нам до тада подари још много таквих тренутака који не трну, а као успомену на његову славу, светлост и бесмртност.

Васпитачи: Нада Кековић и Јелена Драгићевић

РЈ „Змај“