Регионална домијада у литерарном стваралаштву и издаваштву

Сусрети на којима се ломе пера, а не копља!

Београдски домови се и даље такмиче на разним пољима и одмеравају своје спортске и креативне снаге. Домијада је у свом пуном јеку, а ова недеља је нарочито битна јер се већина сусрета дешава баш у овим последњим данима марта. Почели смо је јуче такмичењем у литерарном стваралаштву и у области издавачке делатности. Читаоница дома „Карађорђе“ је била пуна ученика и васпитача, чланова литерараних и новинарских секција. Тринаест ученика се у сат и по времена, колико траје писање литерарних радова, показало у свом најоригиналнијем литерарном издању. Највише се писало о љубави, а та је тема надахнула и прва три најбоље оцењена рада. Радове су анализирали и вредновали одабрани професори српског језика и књижевности који су чинили трочлани жири. Као председница жирија била је истакнута професорка Амира Петровић, а поред ње су се, у нимало једноставној улози, нашли и Ненад Милошевић, професор и омладински писац, и Милош Живковић, писац и књижевни критичар.

Сложили смо се да је од данашњег такмичења, и самих резултата, много важнија чињеница да присутни ученици бирају баш писање као своју омиљену слободну активност и за сваку похвалу је што свој унутрашњи свет баш речима исказују. Својим радовима су нам показали да могу доста, потенцијал код појединих ученика је био видљив нашим пажљивим читаоцима, нашем жирију. Они су за сваки награђени рад дали исцрпне коментаре, упутили јако корисне смернице и савете нашим ученицима, које ће, надамо се, они искористити у свом даљем раду на писању. Честитамо ученици Нини Живановић из дома „Милутин Миланковић“ на освојеном првом месту за песму на тему „Љубав даје крила, али их и поткресује“. Такође, нашој ученици Маји Туфегџић Јевтић, из РЈ „Карађорђе“ која је фантастичном причом освојила друго место, и ученици Невени Павловић, такође из дома „Милутин Миланковић“, која је написала веома занимљиву, али и потресну љубавну причу, и тиме се пласирала на треће место. Жири је посебно истакао и похвалио рад Давида Ђорђевића из дома „Карађорђе“ који се није нашао у прва три места, али је завредио њихову пажњу.

У области издаваштва се оцењују домски часописи које новинарске секције креирају једном годишње. Специјално за Домијаду сваке године, па тако и ове, пристижу на такмичење тек одштампани бројеви наших шарених домских страна, свежи, директно из штампарија. Сваки дом има препознатљив часопис, а називи часописа су сада већ свима добро познати. „Магазин“ је часопис дома „Патријарх Павле“ и он се ове године нашао на  похвалном четвртом месту; трећи су „Ало ало“, лист дома „Милутин Мланковић“, а други „ДОН“ ̶  Домске омладинске новине из „Јелице Миловановић“. Лист Ученичког центра Београд „Мозаик“, око којег се сваке године окупе ученици и васпитачи из свих пет домова који су у склопу Ученичког центра Београд, је ове године на истакнтом првом месту. Креативност, изузетан визуелни утисак, садржајност, модеран дизајн, одисање домским животом, разноликост тема и приступа ̶ само су неке од одредница којима су чланови жирија похвалили овогодишње часописе, наводећи да нису нимало лако одлучили коме ће дати првенство.

Ми смо као домаћини овог домског такмичења веома задовољни, пуни снажних порука и упечатљивих утисака, а предстојеће такмичење у музичко-сценском стваралаштву  може антиципирати једна реченица из састава поменутог ученика Давида која почиње са: „Мирисало је да ће све бити у реду…“.

Сузана Николић, васпитач у РЈ „Карађорђе“