РЕПУБЛИЧКА ДОМИЈАДА 2023/2024: Домски састанак у лепоме Новом Саду

Завршени су још једни Републички сусрети домова ученика, а у нама још увек одјекују веселе мелодије и раздрагани гласови наших ученика из аутобуса, који су по први пут имали прилику да им одлазак на Републичку домијаду буде права екскурзија, будући да је Београд био домаћин претходне две године. Овогодишњи организатор, Дом ученика „Бранково коло“ из Новог Сада, био је домаћин у сваком смислу те речи ‒ па су гостопримство од самог уласка у просторије дома, широки осмеси васпитача, ученика, и свих запослених, дружење на сваком кораку, добра организација програма неки од јачих утисака  свих нас који смо добили прилику да се на овој манифестацији нађемо.

А било нас је доста, пун аутобус! Плес, музика, драмски приказ, литерарно стваралаштво и фолклор су биле категорије у којима су се наши ученици припремали за ово такмичење, а о томе како је прошло сведоче њихови бројни утисци, фотографије и снимци.

Првог дана сусрета одржано је такмичење у литерарном стваралаштву у Средњошколском дому, познатом као Николајевски, по улици у којој се налази зграда овог женског дома из 19. века. Наша ученица Наталија Михаиловић је уз још 14 ученика писала о томе шта им је „Најважније на свету“, на тему „Мој језик – моја домовина“ и „Ја имам свој мали свет и око њега Кинески зид“. Наш утисак је сличан овој последњој теми јер овај невилики дом је управо то, ушушкан у свом врту, а у самом центру Новог Сада.

Програм којим је Домијада свечано отворена у Музичкој школи „Исидор Бајић“ провео нас је кроз живот Новосађана на веома забаван начин, кроз драмски приказ бивших и садашњих ученика „Бранковог кола“ и незаобилазни фолклор. Програм такмичења је на професионалан и духовит начин водила позната водитељка Ксенија Балабан, уз коју нам је пролетео осмочасовни програм. Док смо чекали одлуке жирија забавили смо се уз спонтани излазак и игру свих учесника на бину и тиме стекли утисак да је дружење оно што је једино важно. Жири је на крају донео одлуку да је у категорији модерног плеса плесна тачка УЦБ „САН/СТРАХ“ најбоља, док су наши драмски приказ „Кад порастем бићу дете“, композиција „Анантанго“ из категорије класичне музике и Игре из околине Лесковца, у категорији фолклор, оствариле запажен успех као другопласиране. Ученици су о свом учешћу имали само речи хвале.

Лола Милошевић, наша мултиталентована ученица и главна јунакиња Петра у нашој представи, добила је награду за најбоље одиграну женску улогу и са нама поделила свој утисак:

„Домијада је један од разлога зашто се враћам дому сваке године изнова, као и драмској секцији. Републичка домијада је догађај пун емоција, где ја највише осетим исплативост читавог труда и љубав домаца из целе Србије. Ово је била моја трећа домијада и сваке године сам све узбуђенија, са разлогом. Резултатима сам презадовољна, иако сам аматер у глуми остварила сам сјајне резултате како индивидуално, тако и ми као група. Али, наравно да су најлепше од свега дружење, упознавање нових људи и враћање старом друштву. То су успомене за цео живот!“

„Много утисака, емоција и размишљања, али дефинитивно једна од бољих авантура које сам проживела. Велики труд смо уложиле у кореографију и то је награђено освојеним првим местом, а крунисано великим пријатељством међу нама. Када смо стигли у Нови Сад, сви смо били уплашени, али то нико није желео да покаже, веровали смо једни у друге и тако смо и успели. Било је веома занимљиво спавати у другом дому, видети како ствари функционишу ван Београда и упознати домце из других делова Србије. Хвала дивним васпитачима који су били са нама од почетка и који су били велика подршка. Када сумирам све утиске и емоције, стварно мислим да је ово било једно предивно искуство, и драго ми је што сам га проживела са овим људима!“ каже наша Селена Старчевић, чланица плесне групе. Њена другарица Нађа Ђукић, која је имала запажену улогу и у плесу и у драмском приказу, такође дели лепо мишљење о овом великом домском дружењу:

„Пре свега бих желела да се захвалим мојој сјајној екипи и васпитачима за подршку и тимски рад на овом дивном пројекту. Поред свих препрека и малера који су нас задесили приликом извођења успели смо да освојимо прво место у плесу. Учествовала сам и у драмском приказу, тумачила лик Петре Панке, сјајно сам се проводила, дала све од себе и труд нам се свима заиста исплатио. Разне емоције су се смењивале током такмичења, била је присутна и трема, али смо на њу лако заборавили због позитивне енергије коју смо сви заједно стварали и делили. Много нових другара смо упознали из разних домова широм Србије. Ово је стварно било једно незаборавно искуство!“

Наши Марко Ђурић и Матија Мишић су дефинитивно понели најјаче утиске, а ми ћемо их најпре памтити као иницијаторе међудомских дружења, а наравно и као успешне учеснике наше фолклорне секције. „На нас је ова Домијада оставила леп и незабораван утисак. Први пут смо се такмичили за дом, али ово је само почетак! Од самог поласка па до повратка уживали смо у дружењу, игри, музици (поздрав за васпитачеJ), и највише од свега стицању нових пријатељстава. Очекивања су нам била висока, али је конкуранција ипак била јака па смо освојили друго место. Радујемо се још бољем дружењу и игри следеће године!“

Надамо се и ми да смо вам овим пренеле енергију Домијаде и можда заинтересовале неке наше ученике да се одваже и опробају у овој правој домској причи!

Васпитачице Данка Ивановић и Сузана Николић