РЈ „Карађорђе“ у новој школској години богатији за кошаркашки терен, теретану на отвореном и летњиковац

     Остварен сан бројних генерација.

     Од идеје до реализације протекло је доста времена; генерације су се смењивале, предлози разматрани, међутим зелена површина поред Геодетске средње школе никако није добијала своју корисну намену. Напокон, непосредно пред почетак нове школеске године, тачније током пријема ђака у Радну јединицу „Карађорђе“, почетком септембра, завршени су радови на „изградњи“ кошаркашког игралишта, теретане на отвореном и летњиковца. Садржајно, „Карађорђе“ је тиме омогућио својим ученицима знатно више опција за смислено употпуњавање слободног времена, неговање тела, самим тим и духа, с обзиром на то да је опште познато колико адекватна физичка активност позитивно утиче на ментално стање човека.

     Теретана је урађена по узору на модерне објекте сличне намене који на отвореном омогућују корисницима да на продуктиван начин негују своја тела. Справе су такве да су углавном погодне за склекове, трбушњаке и згибове.

  • Верујте да сам остао затечен виђеним приликом усељења у дом. Трећа сам година у дому и неретко смо међу собом разговарали о томе колико би било добро да у нашем интернату имамо теретану. Неко сам ко воли да вежба и откад је направљен терен за кошарку, а пре свега, теретана, најмање три пута недељно изађем да вежбам. Посебно ми је драго што сам и моје цимере анимирао, а успех је већи тиме што са нама вежба и друг којег је било лакше убедити да упише курс из јапанског језика, него ли да изађе са нама да тренира. Покушаћемо и наше другарице да убедимо да нам се придруже; оне су помало стидљиве, превише пажње посвећују томе шта би ко могао и на који начин да прокоментарише, али бићемо упорни – поручио је Лука, иначе одличан ученик у Медицинској школи.

     Одазив је углавном највећи за кошаркашки терен на којем ученици могу неометано да играју баскет. У складу са пандемијом коронавируса, васпитачи континуирано надзиру ђаке како би се испоштовале све протоколарне мере превенције, закључно са адекватном спортском обућом и одећом.

  • Терен за баскет је нешто што је у потпуности освежило моју свакодневицу у дому. Уживам у свакодневним партијама необавезног баскета са другарима. Понекад нам се и васпитачи придруже, види се да су године учиниле своје, али нам је драго што су ту са нама и што је однос и начин комуникације попримио и неформалну ноту. Нисам ни могао да претпоставим да ћемо малтене сваког дана имати по три, четири, некад и пет екипа. Изненадили су ме поједини фудбалери колико осећаја имају и за баскет. Физички су снажни и кондиционо спремини тако да су партије против њихових екипа посебно занимљиве. Приметио сам у последње време, да је све више и „публике“ на клупицама – утисак је Матеје, матуранта Зуботехничке школе.

     Летњиковац  је такође урађен по стандардима сличних објеката који се могу видети у свим значајнијим парковима и шумским пределима у Београду и околини. Ученици га користе и за учење, интерне састанке васпитних група, као и за сама дружења. Ускоро ће почети са радом и шаховска секција, а летњиковац делује као поручен за поменуту „дисциплину“.