Семинар у Врњачкој Бањи

У Врњачкој Бањи је од 09 – 12. марта 2023. године одржан семинар „Васпитни рад у Домовима ученика средњих школа Републике Србије“ у организацији Института за економију. Током два дана трајања семинара, запослени у Васпитној служби Ученичког центра Београд, присуствовали су предавањима и представили своје радове.

Након што су присутне поздравили Перо Кнежевић, испред Института за економију и право и Душко Бабић, председник Програмског одбора, првог дана смо имали прилику да чујемо интересантна и корисна предавања. Др Марија Вукелић нас је заинтересовала причом о развоју домова ученика кроз историју, Јелена Миња из Министарства просвете нас је подсетила на законски оквир када је у питању дигитална писменост и дигитално насиље, Ивана Вулић Шимшић нам је на занимљив начин приближила информацијску писменост у средњошколском узрасту, др Смиљана Јошић је говорила о решавању проблема кроз вршњачку сарадњу, а Биљана Лајовић о препознавању и заштити од дигиталног насиља. Након тога је уследила презентација акредитованих програма присутних васпитача и стручних сарадника.

Другог дана семинара, Ученички центар Београд је имао два представника који су учествовали у секцији Адаптација и учење. Васпитач РЈ „Карађорђе“, Јована Михајловић, представила је свој рад „Подстицање креативности“ који је изазвао велико интересовање слушалаца. Присутнима је приближила рад Креативне радионице и начине на које је ученике мотивисала и подстакла да учествују у њој и искажу своју креативност. Васпитач РЈ „Алекса Дејовић“, Маријана Шешић, је говорећи о свом раду „Стратегије учења енглеског језика“ које се могу применити и помоћи у учењу и других школских предмета, изнела своја искуства у пружању помоћи ученицима у савладавању школског градива из страног језика.

Након стручних усавршавања, у опуштајућем амбијенту бање, са колегама из целе Србије смо имали прилику да разменимо искуства у раду. Ова врста окупљања је веома корисна из разлога што доприноси усавршавању запослених у Васпитној служби и пружа им прилику да стечена знања примене у раду са ученицима.

Јована Михајловић

Маријана Шешић

X