Срећно, драги матуранти

Драги наши матуранти,

Храбро корачајте кроз живот, нека вам знање, љубав и веровање у своје способности дају крила, и знајте и да ће ваш живот најчешће одређивати ваши избори, а не највише оцене на тестовима. Мудро корачајте на вашем животном путу, верујте у себе, а људе око себе поштујте и понашајте се онако како желите да се други понашају према вама.

Запамтите да се успех не може остварити преко ноћи, потребан је предан рад, стрпљење, истрајност и мотивација. Покушајте да будете фини, уљудни и увиђавни, а да у исто време браните сопствена уверења, рад и ставове. Будите пристојни и борбени у исто време, будите племенити, нека вас животне оштрице не обесхрабре. Будите људи!

Ученички центар Београд

Ове године у свим радним једницама наше установе овако смо испратили наше матуранте


Музика за корак ка будућности

Ове године у РЈ „Карађорђе“, матуранти су имали несвакидашњи испраћај. У жељи да се окупимо, помало и надокнадимо дружење које нам свима прија, нашим ђацима смо организовали богат садржај поводом краја школске године. 26.05., уз свечану вечеру и срдачан говор, управница је доделила похвалице и награде најистакнутијим матурантима. Имали смо матурску журку која је ученике посебно обрадовала.

За разлику од досадашње праксе, ове године је одржан и концерт у част одлазећим ученицима. Наша скоро оформљена музичка секција анимирала је ученике пре журке и ово је био сјајан начин да покажемо таленат наших музичара, а истовремено улепшамо важне тренутке завршетка школовања. Раскошан глас, виолина, флаута, укулеле, гитара и клавир, ипунили су простор у дому на неко време. Ученици су толико уживали у нумерама класичне, филмске и популарне музике да су осим јаких аплауза дали и већи  допринос – пљескањем и певањем углас. Неки од ученика, ово дружење су описали као „сјајну енергију“, „таленат за који нису знали да постоји око њих“ и „прави увод за провод на журци“.

Чланови секције, пуни ентузијазма, испољили су добру вољу да, након ове промоције свог умећа, наставе да улепшавају свакодневицу својим вршњацима. То ћемо, надамо се, чинити чешће, било да је повод нека већа прослава или само пролећно време и наше лепо двориште.

Васпитач Милица С. Буторајац

 

Матурска журка

У РЈ Стеван Чоловић организована је још једна традиционална журка за матуранте без које њихов испраћај не би био потпун. После обраћања управнице, најуспешнијим матурантима додељене су пригодне награде, а неки од њих су добили похвале. Вече је наставено у добром расположењу, како другачије него уз музику и песму. Општи утисак је да су ученици уживали, а неки од њих поделили су са нама своје импресије.

Драгана: Нисам матурант али сам била на журци, одлично је организована. Домске журке су прилика да се боље упознамо са ученицима са којима се не дружимо много и да се додатно зближимо са онима који су нам већ пријатељи.

Јована: Било ј весело, девојчице су играле, али ни дечаци нису заостајали. Свидела ми се музика као и колачи и пиће које смо добили.

Сигурни смо да ће после средљошколских и домски даних дана остати једна лепа успомена и сећање на време сазревања и учења пуно изазова, смеха и суза, а изнад свега пријатељстава за која знате да ће трајати цео живот.

Васпитач Марина Радовић

 

Прослава у част матураната

У среду 1. Јуна, у РЈ Змај смо обележили крај једног дивног доба. Након две године паузе, сви смо били и више него радосни да то учинимо на традиционалан начин – свечаном вечером, доделом награда за најпопуларније и најуспешније матуранте и дуго чеканом журком.
На  пригодној вечери управница се обратила свим присутним матурантима, а затим су они узели реч. Наша најпопуларнија матуранткиња (коју су иначе изабрали и ученици и Педагошко веће), водитељица на свим манифетацијама Ученичког центра и талентована глумица, матуранткиња Марија Безаревић се обратила у име целе генерације. Сувишно би било рећи колико су све нас присутне дирнуле њене речи, а допринос преплављеним емоцијама био је говор наше најикусније васпитачице, Александрије Караичић.

Преносимо један део говора:

Драги матуранти, знам да ће ово звучати разочаравајуће и грубо, али за вас су врата дома заувек затворена – ви сад почињете имати нове животе на новим местима, а у дом ћете моћи само навраћати као гости.
Некима од вас ће бити јако тешко растати се, неки од вас нестрпљиво чекају да изађу одавде – било је ту доста правила која сте морали поштовати и која вам се нису свиђала. Како год, многи од вас су научили свашта битно овим својим боравком у дому. Они који нису, све ће их сачекати првом приликом иза угла. И морам опет да вас разочарам, живот и ван Дома је препун правила и морања.
Живот ће бити и пун искушења, али запамтите: највећа вредност коју вам нико не може одузети је да будете добри људи.
Свако од вас је оставио свој траг у домској заједници и ја вам свима желим пуно успеха и среће у будућности!


После говора уследиле су доделе награда – нашим успешним музичарима, глумцима и спортистима. За најпопуларијег матуранта ученици су изабрали Стефана Тејића, а Педагошко веће је ову награду доделило Петру Поповићу.

По завршетку свечане вечере, наступила је домска журка: ученици су организовали долазак ди-џеја и трубача. Весеље међу домцима и васпитачима је трајало иза поноћи.

Драги матуранти, будите храбри, одлучни и мудри. Желимо вам светлу будућност и пуно успеха у предстојећем животу!

Васпитач Исидора Обрадовић

 

Свечани испраћај матураната

Дана 25. 05. 2022. године у РЈ ,,Петар Драпшин“ је организован још један испраћај сјајне генерације матураната. Наши ученици су имали прилику да уживају у изврсном менију на свечаној вечери која је организована у њихову част. Управник је одржао мотивациони и срдачан говор за присутне ученике, пожелевши им срећу на новом путу сазревања и стварања, а потом је прогласио ученицу Александру Јелић (Ваздухопловна академија) за матуранткињу године и уручио јој награду. Након вечере ученици су наставили са дружењем  и одличним проводом на журци, уз стихове песама које највише воле.

Матуранти нису крили задовољство гестом и пажњом коју смо им поклонили, а верујемо да ће њихови успеси и подвизи бити подстрек будућим генерацијама.

Дошло је време за завршетак још једног поглавља живота за матуранте, крај средње школе и одлазак у неки нови, другачији свет. За вама остаје једно дивно време, море успомена, смешних и тужних догађаја, нераскидивих пријатељстава које ћете понети са собом.

У жељи да нашим драгим матурантима пружимо подршку за остварење њихових планова у будућности, направљен је пано са порукама истакнутих и значајних људи кроз историју које могу да им буду подстицај у даљем школовању и низању успеха на личном и професионалном плану.

Васпитачи Ксенија Мијаиловић, Нина Вукићевић

 

Испраћај матураната у РЈ ,,Алекса Дејовић“

Почетак јуна је и крај једног веома важног поглавља у животу ученика који завршавају своје школовање и боравак у дому.

Са наше стране, потрудили смо се да матуранти проведу једно лепо и свечано вече, њима у част. Током свечане вечере опростили смо се уз лепе речи, поруке и савете за даље животне путеве и поделили пригодне похвале и награде најбољим матурантима у генерацији.

Након тога је уследила журка, чијој организацији су допринели сами ученици, која се традиционално завршила колом.

И запослени, а што је важније, и сами ученици носе лепе успомене, а као колектив, дужни смо да још једном похвалимо ученике за изузетно лепо понашање током целе вечери.

Срећно у новим животним поглављима, драги матуранти!

Васпитач Јована Јелић