Стигла је јесен

Годишње доба јесен, стигло је у Србију 22. септембра у вечерњим сатима. Ове године, јесен ће трајати 89 дана, или боље речено до 21. децембра.

Ово „златно годишње доба“ је симбол великих промена, време када се смањује трајање дана, падају температуре, модификују нека понашања живих бића. Такође је и време нових почетака за људе (школе, факултети, послови), али и период интензивне анализе старе и планирања нове године. Како год да је ви доживљавате, чињеница да јесен дочекујемо након летњег предаха, довољно јој даје на значају – пуних батерија, крећемо или настављамо где смо стали, јачи, одморнији, мотивисанији…

Јесен је посебна и због инспиративности коју нам пружа. Размислите, да ли је иједно годишње доба толико описивано у песмама, на филму па чак и на сликарском платну, као што је јесен? Јесен као временски период, као боја, као звук или осећање… Не знамо статистику па процените сами, можда само волимо жућкасто-наранџасте тонове па их примећујемо свуда.

Ученици радне јединице „Петар Драпшин“ су спремни дочекали долазак „златокосе“, уредивши своје просторије добро познатим мотивима, а уз ангажовање наше ликовне секције.

За вас смо издвојили и неколико занимљивости на тему јесени (преузето са интернета):

  • Следеће две године, 2022. и 2023, јесен ће почињати 23. септембра. Пошто грегоријански календар није сасвим у савршеној симетрији са Земљином орбитом, јесења равнодневница понекад буде и 24. септембра. Ово се последњи пут догодило 1931, а следећи пут ће се догодити 2303.
  • Веверице у јесен постају паметније. Наиме, јесен је доба у којем скупљају храну за зиму те им се, истраживања су то показала, хипокампус – део мозга одговоран за памћење и емоције – повећава за 15 посто, пише „Reader’s Digest“.
  • По „Енциклопедији празноверја“, колико опадајућег лишћа неко ухвати руком, толико срећних месеци му предстоји.
  • На дан јесење равнодневице дан и ноћ нису једнаке дужине, јер Земља поседује атмосферу, која привидно уздиже Сунце изнад хоризонтале.
  • Студија објављена у часопису „Journal of Aging Research“открила је да ће бебе рођене током јесењих месеци чешће доживети 100 година од оних рођених током остатка године. Њихово истраживање је открило да је 30% америчких стогодишњака рођених од 1880. до 1895. рођено управо током јесењих месеци.
  • И још: нека истраживања (британско Министарство образовања) су показала да су људи рођени током јесени – паметнији од оних рођених током зиме, пролећа или лета.
  • По грчкој митологији, јесен је почела када је Хад отео Персефону да би му била супруга и краљица подземног света. Њена мајка, Деметра (богиња жетве), учинила је да сви усеви на Земљи замру, све док се њена ћерка не врати, кад ће све процветати (тј. почеће пролеће).
  • Лишће даје најлепше и најразноликије боје у јесен. Научници, међутим, кажу како би глобално отопљење могло да узме свој данак и када је боја лишћа у питању.
  • Први дан јесени је један од два дана у години кад можете јаје поставити да само усправно стоји.

Јесен нам нуди и мноштво плодова који чувају наше здравље па зато, уживајте у погледу кроз прозор, грицкајте разноврсно воће и загрејте се чајем… за књигу!

 

Васпитач Милица С. Буторајац